NASTAVLJA SE SA OBNOVOM I RAZVOJEM PET SREDIŠTA KULTURE NOVOG SADA

0
Foto: grad novi sad

U susret 2022. godini, kada će Grad Novi Sad poneti titulu Evropske prestonice kulture, gradske uprave intenzivno rade na jedinstvenom poduhvatu zaštite, obnove i razvoja pet središta kulture „Srpske Atine”. Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević formirao je Radnu grupu za uspešno sprovođenje projekta „Novi Sad – Evropska prestonica kulture” koja se tokom čitavog trajanja pandemije sastajala kako bi, i pored otežanih uslova rada, ispunila zadate ciljeve.

Juče je u Gradskoj kući održana 23. sednica Radne grupe za koordinaciju i praćenje aktivnosti na implementaciji projekta „Novi Sad – Evropska prestonica kulture“ kojom je presedavao zamenik gradonačelnika Novog Sada Milan Đurić.

– Posle pola veka, ovo je istorijski poduhvat sa najvećim programskim i prostornim ulaganjem u kulturu Novog Sada. Podstrek su nam vidljivi rezulati za Novosađane i posetioce grada, ali i pohvalne ocene iz Brisela. Na taj način ovakav pristup u koordinaciji projekta ostaju nam kao trajni procesni legat za sve buduće aktivnosti u oblasti kulture – izjavio je zamenik gradonačelnika Milan Đurić.

U cilju što boljeg turističkog predstavljanja i pozicioniranja Novog Sada kao grada kulture i posle godine titule, nastavljaju se radovi na obnovi pet kulturnih središta Grada. Posle obnove većeg dela fasada u Podgrađu, počinje se i sa obnovom zgrade Arsenala, ali i zgrade Muzeja grada Novog Sada i takozvane Jednostavne kasarne na Petrovaradinskoj tvrđavi. Nakon zaštite Almaškog kraja kao kulturno-istorijske celine, te njenog razvoja kroz otvaranje Kulturne stanice Svilara i proširenja kapaciteta Akademije umetnosti, i industrijsko nasleđe „Kožare” dočekalo je početak svoje obnove.

U toku su i opsežni radovi na rekonstrukciji centralnog Trga slobode i Pozorišnog trga u Novom Sadu, gde će svečano biti otvorena godina titule, a tokom 2022. godine biti predstavljena uzbudljiva hronologija Novog Sada. Aktuelna je i kompletna revitalizacija Kreativnog distrikta na prostoru nekadašnjeg Velikog Limana, koji će u godini titule otvoriti vrata za brojne događaje planirane za realizaciju u ukupno osam programskih lukova projekta Novi Sad – Evropska prestonica kulture.

Jedinstveni model decentralizacije kulture u ovom delu Evrope, sistem kulturnih stanica, prepoznat je kao jedan od najuspešnijih poduhvata Novog Sada – Evropske prestonice kulture, o čemu svedoče i članci priznatih inostranih medija, kao što su BiBiSi i Euronjuz, koji identifikuju kulturne stanice kao centre kulture u Novom Sadu. S tim u vezi, u planu je proširenje sistema kulturnih stanica na nove prostore u Sremskim Karlovcima, na Telepu, kao i u Stepanovićevu.

Izvor: brif

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.