Na sajmu zapošljavanja najtraženiji trgovci i radnici u proizvodnji

0

Na Sajmu zapošljavanja, koji je održan u „Master centru” Novosadskog sajma, nezaposleni su mogli da pronađu radno mesto na više od 1.100 slobodnih pozicija kod 60 poslodavaca.

Sajam je 30. put organizovala Nacionalna služba za zapošljavanje, u saradnji s Gradom. Po rečima savetnice za karijerno informisanje i portparolke filijale Novi Sad NSZ-a Đurđine Mačak, ponuda poslova je uvek raznovrsna pa svi koji posete sajam mogu i da pronađu poziciju za sebe.

– Danas se na Sajmu najviše traže radnici u trgovini, proizvodnji, u mašinskoj industriji, oni elektrostruke, kao i radnici u oblasti ugostiteljstva, građevine, a mogu se pronaći i ponude za programere, defektologe, logopede, ekonomiste, tehnologe i mnoge druge – objasnila je Đurđina Mačak, dodavši da su se do sada na sajmovima zapošljavanja najviše zapošljavali trgovci, radnici u ugostiteljstvu i proizvodnji. – Sajmovi zapošljavanja su se pokazali kao vrlo dobra i efikasna mera aktivne politike zapošljavanja. Možemo da kažemo da otprilike svaki četvrti posetilac koji dođe na Sajam u roku od šest meseci i pronađe posao. Mi smo prošle godine organizovali dva sajma zapošljavanja i posetilo ih je oko 5.000 nezaposlenih. Direktan rezultat je bio da se zaposlilo njih 1.260.

Prošle godine smo organizovali dva sajma zapošljavanja i posetilo ih je oko 5.000 nezaposlenih. Direktan rezultat je bio da se zaposlilo njih 1.260 (Đurđine Mačak)
Posetioci su imali priliku da se informišu o merama aktivne politike koje je NSZ nedavno raspisao, a za koje mogu da konkurišu. Osim toga, pošto se istovremeno na Novosadskom sajmu održavao i Sajam obrazovanja, mogli su dobit i informacije od zaposlenih u NSZ-u o trenutnom stanju na tržištu rada, o zanimanjima koja su tražena ili nisu, te kakva su predviđanja za budući period. Takođe, učenici i njihovi roditelji mogli su od savetnika NSZ-a za planiranje karijere dobiti smernice o tome na koji način da biraju svoje buduće zanimanje u skladu s potrebama tržišta rada.

Među poslodavcima koji su na Sajmu tražili stručan kadar bila je i kompanija „Blagojević”, uvoznik i distributer asortimana „Filips”. NJihov IT menayer Vojislav Perić rekao je da su u poslednjih pet godina na taj način primili jednog ekonomistu i četiri inženjera.

– Kompanija „Blagojević” danas traži komercijaliste, komercijalnog direktora i elektroinženjere – kazao je Perić. – Imamo veliki problem poslednjih godina jer je teško naći visokokvalifikovanu radnu snagu, koja je spremna da se upusti u nešto novo, u neki izazov. Uglavnom ljudi traže ili čisto fizikalisanje ili oni koji su školovani retko izlaze na ovakva mesta. Retko se javljaju sami, retko imaju inicijativu da ih neko primeti. Završe fakultet, a ne znaju da se snađu. Posla ima za one koji žele da rade.

Krajem februara na evidenciji NSZ-a – filijale Novi Sad bilo je 14.623 nezaposlenih, što je oko sedam odsto manje nego u istom periodu prošle godine. Nezaposlenih žena je u toj statistici više, a stručnih radnika među onima koji su bez posla ima 81 odsto, a nestručnih 19. Mladih do 30 godina je ne evidenciji nezaposlenih bilo 18,2 odsto, a starijih od 50 godina 34,4 odsto.

Izvor: dnevnik

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.