Miloš Vučević sa predstavnicima Kongresa lokalnih i regionalnih nivoa vlasti Saveta Evrope

0

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević zajedno je sa predsednikom Skupštine Grada Zdravkom Jelušićem, članom Gradskog veća za finansije Aleksandrom Radak i članom Gradskog veća za upravu i propise Milanom Đurićem, održao sastanak u Gradskoj kući sa delegacijom izvestilaca Kongresa lokalnih i regionalnih nivoa vlasti Saveta Evrope koja je u monitoring-poseti Srbiji od 28. februara do 2. marta 2017. godine. Svrha posete delegacije Kongresa je ocena stanja i sačinjavanje izveštaja o demokratiji u zemlji na lokalnom i regionalnom nivou.

Sastanku sa delegacijom Grada prisustvovali su izvestioci o stanju demokratije u Srbiji na lokalnom i regionalnom nivou Lucija Kron i Soren Šumaher, kao i član Grupe međunarodnih eksperata za Evropsku povelju o lokalnoj samoupravi dr Anders Lidstrom.
Tematska pitanja koja su bila predmet razgovora ticala su se nedavne reforme, i razvoja i veza sa lokalnom samoupravom u Srbiji, prvenstveno reforme državne uprave i njen uticaj na lokalnu samoupravu u Novom Sadu. Govorilo se i o lokalnim finansijama, odnosno budžetu, subvencionisanju i sopstvenim izvorima finansiranja za Novi Sad, kao i o obavezama Grada Novog Sada u pogledu finansiranja izvornih i delegiranih nadležnosti u toj oblasti. Izvestioce iz Saveta Evrope su zanimali i mehanizmi konsultacije lokalnih i pokrajinskih vlasti o

zakonodavnim projektima i svim pitanjima koja se direktno tiču lokalnih vlasti, kao i aktuelne izmene u lokalnoj samoupravi, u prvom redu zaštita prava manjina, rešavanje pitanja izbeglica, readmisije, migraciona politika, itd.

Gosti su istakli da su impresionirani multikulturalnošću, multietničnošću i multikonfesionalnošću grada, kao i velikim trudom uloženim u očuvanje harmoničnih odnosa i mirnog suživota i tolerancije u gradu. Zaključeno je da su tradicionalna tolerancija i stepen kulture jedne od glavnih odlika Novog Sada, koja je umnogome doprinela da Novi Sad bude proglašen Evropskom prestonicom kulture 2021. godine i Omladinskom prestonicom Evrope 2019. godine.

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.