Kultura našeg grada – Otvorena izložba “Evrovizion. crossing stories and spaces“

0
Izvor: KomunikArt

U Muzeju savremene umetnosti, performansom ”Monument: Bez izgubljenih” umetnice Ivane Ivković, otvorena je izložba “Evrovizion. Crossing stories and spaces” organizacije za internacionalne odnose u kulturi iz Nemačke (Institut für Auslandsbeziehungen, ifa).

Izložba je u Novom Sadu realizovana je u saradnji sa Muzejom savremene umetnosti Vojvodine i Gete institutom Srbije, i deo je programa “Novi Sad – Evropska prestonica kulture 2022”.

Na otvaranju je bila prisutna kustos Sanja Kojić Mladenov, kao i umetnice i umetnici: Igor Bošnjak, Važiko Čačkjani, Lana Čmajčanin, Ivana Ivković, Vladimir Miladinović, Stan de Natris (Slavs and Tatars) i Adnan Softić.

Kokreativna izložba ifa-e bavi se aktuelnom društveno-političkom situacijom u Evropi i idejom evropskog identiteta.

U fokusu ima manje vidljive i marginalizovane geopolitičke i kulturne prostore, posebno prostor jugoistočne i istočne Evrope.

”Želeli smo da ukažemo na teritoriju koju smatramo važnom, ali je na međunarodnim izložbama skrajnuta. Cilj je da ukažemo na ovu scenu i na međusobni dijalog, rekla je Kojić Mladenov.

Performans ”Monument: Bez izgubljenih” predstavlja nastavak multimedijalnog istraživanja umetnice, započetog pre nekoliko godina, u kojem stvara performativne ”tableau vivant” situacije (žive slike) u specifičnim kontekstima i mestima.

Pitanja identiteta i rodnih stereotipa zauzimaju značajno mesto u delu Ivane Ivković, pri čemu ona koristi polunago muško telo kao performativni instrument ili medijum specifične osetljivosti i senzualnosti.

Veća grupa muških izvođača, u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine, uz minimalnu koreografiju odigrava scenario koji predstavlja razvijenu kompoziciju Poslednjeg suda – dekonstrukciju ove biblijske predstave kojom se “ponovo oživljava” trenutak neposredno nakon nje. Na izložbi su radovi umetnika Nevina Aladaja, Igora Bošnjaka, Lane Čmajčanin, Johana Dila, Ivane Ivković, Vladimira Miladinovića i drugih.

Za vreme prezentacije izložbe, 26.11.2021 – 27.02.2022, održaće se više pratećih programa u Novom Sadu, dok će u februaru 2022. godine, u galeriji Menjačnica Goethe-Instituta u Beogradu biti realizovana izložba umetnice Henrike Nauman.

Institucija za internacionalne odnose u kulturi iz Nemačke, IFA (Institut für Auslandsbeziehungen), koncipira, promoviše i realizuje izložbe o likovnoj umetnosti, dizajnu i arhitekturi širom sveta; od istorije Bauhausa do savremene umetničke prakse i savremene fotografije.

Ovu umetničku i kulturnu razmenu inicira odeljenje umetnosti IFA, svojim programima u galeriji u Štutgartu i galeriji u Berlinu, putujućim izložbama, podrškom umetnicima, finansiranjem izložbi, kao i programima za bijenala i konferencije.

Izvor: brif

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.