Konkursi za projekat Novi Sad – Evropska prestonica kulture

0

Raspisana su četiri konkursa za ukupno osam programskih lukova projekta “Novi Sad – Evropska prestonica kulture 2022″u cilju obogaćivanja kulturnog i umetničkog programa, a rok za prijavu na sve konkurse je 1. februar 2021, saopštili su iz Fondacije tog projekta.

Za prvi konkurs i programske lukove “Dunavsko more” i “Tvrđava mira” prijave su otvorene u sredu, a u naredne tri nedelje biće raspisani i konkursi za programske lukove “Heroine” i “Seobe” (8. decembra), “Druga Evropa” i “Kaleidoskop kulture” (15. decembra), kao i “Doček” i “Budućnost Evrope” (22. decembra).

Umetnički koncept projekta zasnovan je na osnovnim vrednostima Evropske unije gde spadaju ljudska prava, interkulturni dijalog, zaštita životne sredine, kultura mira, društvena inkluzija.

Zasebne celine i poglavlja projekta se povezuju sa istorijom, kulturom i identitetom Novog Sada i tako su definisana četiri programska mosta, a neki od njih simbolično su nazvani po postojećim novosadskim mostovima – “Sloboda”, “Duga”, “Nada” i “Ljubav”.

Ti programski mostovi su podeljeni na specifične tematske celine – lukove: “Doček”, “Druga Evropa”, “Seobe”, “Tvrđava mira”, “Budućnost Evrope”, “Heroine”, “Dunavsko more” i “Kaleidoskop kulture”.

Sve informacije o pravilima, rokovima, potrebnoj dokumentaciji i ostalim detaljima u vezi sa konkursima biće dostupne na zvaničnoj internet stranici projekta Fondacije “NS – Evropska prestonica kulture”, u segmentu Javni pozivi.

Svi planirani konkursi će biti raspisani do kraja decembra, sa istim rokom za prijavu 1. februar naredne kalendarske godine, za obiman projekat koji će biti realizovan u godini titule, odnosno 2022. kada se uzima da će Novi Sad postati Evropska prestonica kulture.

Projekti sa kojima se aplicira na konkurse moraju u osnovi biti javni, kulturni i umetnički programi, koji su u skladu sa programskim konceptom i umetničkom vizijom “Za nove mostove”, koje je razvila ta Fondacija.

Na konkursima mogu učestvovati: ustanove kulture čiji je osnivač Republika Srbija, Autonomna pokrajina Vojvodina ili jedinica lokalne samouprave, odnosno pravna lica koja obezbeđuju sredstva za obavljanje poslova i ostvarivanje ciljeva iz navedenih izvora.

Pravila nalažu i da predloženi projekti moraju biti ostvareni na teritoriji Grada Novog Sada i “Zone 021” (opštine Irig, Beočin i Sremski Karlovci), a samo u izuzetnim slučajevima finalni projekat može biti realizovan i u drugim mestima.

Glavni programi i aktivnosti moraju biti vidljivi i realizovani tokom 2022. godine.

Izvor: tanjug, rtv

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.