Konferencija o manjinskim medijima

0

Prva Evropska konferencija posvećena manjinskim i lokalnim medijima koja treba da bude upriličena u novembru ove godine u Novom Sadu najavljena je na koferenciji za novinare u Eđšegu. O tome su govorili član Gradskog veća za kulturu Dalibor Rožić, pomoćnik pokrajinskog sekretara za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama Đorđe Vukmirović, a u ime organizatora direktorka agencije ”Heror media pont” Nataša Heror i direktorka preduzeća ”Magyar szo” Rozalija Ekres.

Prema rečima Rozalije Ekres prva Regionalna konferencija manjinskih medija organizovana je pre pet godina u cilju njihovog osnaživanja, povećavanja vidljivosti i prisutnosti u široj javnosti.

– Svaki dijalog u pravcu osnaživanja položaja nacionalnih manjina je izuzetno koristan, posebno ako podrazumeva harmonizaciju odnosa svih aktera jedne društvene zajednice. Značaj ove koferencije osvedočen je i u tome što ona prerasta dosadašnje okvire i postaje evropska, što govori o kvalitetu programa koji se praktikuju. Grad nastoji da maksimalno podrži kulturu i svaku različitost u tom smislu, pa ima i posebne segmente namenjene upravo manjinskim medijima koji vrše važnu ulogu u negovanju i promovisanju pojedinačnih nacionalnih identiteta – istakao je Dalibor Rožić.

Kako je naglasio Đorđe Vukmirović podrška Pokrajinske vlade informisanju na jezicima nacionalnih zajednica izraz je potrebe da se spektar različitosti sačuva. Kako je rekao ove godine, pored direktnih subvencija putem Nacionalnih saveta za 22 lista u iznosu od 264 miliona dinara, 6,2 miliona dinara opredeljeno je i za 36 medija koji su u privatnom vlasništvu ili iz nevladinog sektora.

– U vojvođanskom informativnom sistemu ima 230 medija, a 60 su manjinski mediji. Njihovo tržište je suženo i podrška države je neophodna, pa ćemo na sledećem konkursu koji će uskoro uslediti izdvojiti još oko tri miliona dinara za medije koji izveštavaju na jezicima nacionalnih zajednica, a koji su van vladinog sektora – kazao je Vukmirović.

Nataša Heror izjavila je da platforma Konferencije služi podsticanju međusektorskog dijaloga kada je reč o osnaživanju manjinskih medija i najavila novi ciklus od pet, sada, Evropskih konferencija u nameri da se takva praksa nastavi, poboljša i proširi, a Novi Sad da se pozicionira kao centar za razvoj manjinskih i lokalnih medija.

Izvor: Grad Novi Sad

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.