Kirije za dobre lokale od 200, pa do preko 600 evra

0
Foto: brif

Prilikom zakupa lokala, potrebno je dobro izračunati koliko će zakupac novca mesečno morati da zaradi da bi se iznajmljivanje isplatilo.

Iako je teško precizno reći koliko košta zakup, slobodno se može konstatovati da je desetak evra po kvadratnom metru minimalan iznos na koji treba računati. Cene su različite i zavise od mnogo faktora, pa naravno i lokacije i što je bliže centru cene su više. Slično je i kad je u pitanju veličina grada – što je grad veći, najam je skuplji.

Tako je zakup lokala od 25 kvadratnih metara u Zrenjaninu u centru grada 220 evra, a u ponudi je i lokal od 50 kvadrata, takođe u centru, za šta je potrebno 650 evra. U centru Subotice se nudi lokal od 70 kvadrata za šta je mesečno potrebno 450 evra, u Somboru se za 80 kvadrata traži 450 evra, u Sremskoj Mitrovici je za najam lokala u centru potrebno oko 10 evra po kvadratu…

Ponuda u Novom Sadu je najveća, a u centru se za zakup lokala od 25 kvadratnih metara traži 350 evra, na Bulevaru Evrope je za 64 kvadrata mesečan najam 450 evra, na Grbavici se za 20 kvadrata traži 200 evra, u Futogu za 120 kvadrata – 450 evra, a oni kojima je za posao kojim se bave potrebna velika kvadratura imaju mogućnost da zakupe lokal od 343 kvadrata i za to će morati da izdvoje 3.900 evra…

Po rečima izvršnog direktora novosadske agencije „Solis nekretnine„ Dragana Rabatića, prosečna cena zakupa kvadratnog metra lokala u Novom Sadu kreće se u rasponu od 10 do 50 evra.

– Naravno, cena zavisi od mnogo faktora: lokacije, platežne moći zakupaca, da li je ulični lokal ili je u pasažu… – kaže Rabatić. – Najatraktivnija, najtraženija, a time i najskuplja lokacija je Bulevar oslobođenja, oko Futoške pijace, a za lokalima na tom bulevaru je i najveća potražnja.

On ukazuje da veći lokal u nekim slučajevima, a pre svega kada je reč o atraktivnim lokacijama, povlači i veću cenu, ali suštinski zakupci traže lokal koji može da opravda kiriju koja se mesečno mora izdvojiti kako bi posao koji se obavlja bio isplativ.

– Ipak, slobodno se može reći da je u gradu teško naći lokal za koji će cena zakupa biti ispod 10 evra po kvadratu, a nema ni puno zakupaca koji su spremni da po kvadratu plate više od 50 evra. Naravno, ima i situacija kada se desi suprotno, pa se cena zakupa spusti i ispod 10 evra po kvadratu, odnosno ode iznad 50 evra, ali to su izuzeci koji potvrđuju pravilo – ukazuje Rabatić.

– U poslednje vreme centar grada nije više tako zanimljiv zakupcima jer su mnogi, pre svega trgovci, banke… poslovanje preselili u tržne centre, a centar grada zanimljiv je za ugostiteljstku delatnost, kao i neke zanate. Recimo, banke su veliki zakupci i zakupljuju lokale dugoročno i u zavisnosti od poslovanja u njima ostaju ili ne i one su se već, uglavnom, pozicionirale. Traži se i kancelarijski prostor pogodan za IT kompanije, a sporadično se traže lokali u blizini Futoške pijace, najčešće za pekarsku industriju i to oni u prizemlju, ulični…

Naš sagovornik ističe da nijedan dobar lokal neće biti dugo prazan, ako je ponuda pristojna, te da cena zakupa pada kako se lokacija pomera od centra grada ka perifirijama.

– Ima dosta lokala koji se dugo izdaju, a interesovanja nema i ne treba ga ni očekivati jer lokacija zgrada u kojima se oni nalaze nije privlačna potencijalnim zakupcima. Tako su mnogi lokali u zgradama u sporednim ulicama prazni jer, jednostavno, iznos zakupa ne može da opravda rad – kaže Rabatić.

Izvor: dnevnik

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.