Još mesec dana do kraja akcije suzbijanja ambrozije

0
Foto: Gradsko zelenilo

Akcija suzbijanja ambrozije nalazi se u u punom jeku. Do kraja ispunjenja plana za ovu godinu ostalo je nešto više od mesec dana.

Do sada je košenjem i herbicidima tretirano više od 50% površina gde je primećen ovaj alergen. Pojedine površine, preporukama ekipa za monitoring ( PMF – Departman za biologiju i Poljoprivredni fakultet u Novom Sadu) radnici „Gradskog zelenila“ mehanički su obradili jednom, a pojedine dva puta. Veliku pomoć u bržem i efikasnijem ispunjavanju obaveza na terenu „Gradskom zelenilu“ pružio je Grad, obezbedivši nabavku modernih mašina koje zamenjuju veliki broj terenskih radnika.

Trenutno su u toku radovi na preko 800.000 kvadratnih metara, a najviše posla ima na prostoru urbanih celina, Šangaju, Pejićevim salašima, Klisi, Adicama, Novom naselju i duž nasipa oko Kanala Dunav-Tisa-Dunav.

Kao i svake godine, veliki problem svima nama koji učestvujemo u ovoj obimnoj akciji : PMF-Departman za biologiju i Poljoprivredni fakultet u Novom Sadu koji su zaduženi za monitoring i JKP „Gradsko zelenilo“, predstavlja ambrozija koja se nalazi na privatnim parcelama, a vlasnici je uprkos zakonskoj obavezi nisu uklonili. U tim slučajevima asistenciju nam pruža Komunalna inspekcija koja vlasnicima nalaže da u najkraćem roku uklone ovaj alergen. Ukoliko se vlasnici ogluše o naloge, „Gradskom zelenilu“ se dopušta ulazak na te parcele, a račun za obavljen posao ispostavlja se vlasnicima. Najveći broj ovakvih slučajeva zabeležen je na sremskoj strani grada, na Klisi i u Velikom ritu.

Ova alergena biljka je široko rasprostranjena na području Panonske nizije i prisutna je na poljoprivrednim površinama, duž atarskih puteva, na neuređenim površinama u urbanim sredinama i van njih. Ove godine, usled naglih smena dana sa velikom količinom padavina i dana sa visokom temperaturom, došlo je do ponovnog nicanja ambrozije i na poljoprivrednim površinama na kojima se ova biljka inače efikasno suzbija, što je, pre svega, uslovilo značajno veću količinu polena u vazduhu od uobičajene.

Javno komunalno preduzeće „Gradsko zelenilo“, zajedno sa Departmanom za biologiju i ekologiju Prirodno-matematičkiog i Poljoprivrednim fakultetom u Novom Sadu koristi priliku da apeluje i na poljoprivrednike da obrate pažnju na ambroziju na svojim parcelama i uklone je. Jedino zajedničkom akcijom svih građana prisustvo polena ambrozije u vazduhu može da se drži na koliko-toliko podnošljivom nivou.

Izvor: novosadska tv

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.