JGSP “Novi Sad” uvodi sistem elektronske naplate prevoza

0
Foto: JGSP “Novi Sad”

JGSP “Novi Sad“ je pokrenuo sistem elektronske naplate i informisanja putnika NSMART, koji će omogućiti lakše i brže korištenje javnog prevoza. Sistem predstavlja integrisanu informatičku celinu koja objedinjuje više funkcija u cilju obezbeđivanja razvoja i unapređenja kvaliteta pružanja usluge javnog prevoza, načina upravljanja sistemom prevoza, kao i organizaciju i efikasnost rada preduzeća i nadzora nad troškovima.

Modernizacija načina plaćanja prevoza odvijaće se postepeno zbog složenosti celokupnog sistema, pa će celokupan proces prelaska trajati nekoliko meseci.

Sistem podrazumeva nekoliko načina plaćanja prevoza:

  • Beskontaktnim čip karticama
  • personalizovanim – izdaju se za određeni period i mogu da budu građanske, đačke (učenici/studenti), za zaposlene građane (“Radničke“), penzionerske (sa penzijom višom i nižom od prosečne penzije), povlašćene kategorije, karte za nosioce prava na novčanu socijalnu pomoć.
  • nepersonalizovanim – elektronskim novčanikom (vozna karta sa upisanim avansnim sredstvima na korisničkom nalogu kartice koja donosiocu omogućava vožnju na linijama prevoza u skladu sa uplaćenim iznosom).

Elektronskom kartom – Kupuje se putem “veb portala“ preduzeća i mobilne aplikacije i aktivira putem validatora u vozilu. Papirnom kartom – za jednu vožnju, dnevna i višednevna (kupuju se u vozilu ili na prodajnim mestima preduzeća).

Putnici na gradskim linijama svoju voznu kartu moraće obaveznoda validiraju prilikom ulaska u vozilo na validatoru, tako što će svoju beskontaktnu karticu, odnosno mobilni telefon, prisloniti uređaju za validaciju. U slučaju da je vozna karta ispravna na validatoru će se aktivirati zeleno svetlo i odgovarajući zvuk, a ukoliko je neispravna na validatoru će se aktivirati crveno svetlo i odgovarajući zvuk. Na prigradskim i međumesnim linijama kartica će se davati na uvid i validaciju voznom osoblju.

Personalizovane i nepersonalizovane vozne karte moći će da se dopunjuju na prodajnim mestima preduzeća, putem veb portala preduzeća i mobilne aplikacije NSMART.

Svi korisnici koji uplate odgovarajući iznos za mesečnu ili godišnju dopunu vozne karte, u skladu sa cenovnikom preduzeća, imaće pravo na neograničeni broj vožnji na linijama javnog prevoza u skladu sa vrstom kupljene vozne karte. Mesečna dopuna vozne karte važiće od prvog do poslednjeg dana u mesecu za koji je uplaćena, a godišnja vozna karta važi godinu dana od dana izdavanja. U slučaju dopune putnik dobija potvrdu o iznosu kredita na voznoj karti.

Prelazak na novi sistem počeo je izradom NSMART godišnjih povlašćenih kartica za 11 kategorija korisnika usluga i godišnjih đačkih kartica. Kada dobiju izrađenu NSMART karticu, putnici moraju obavezno da je validiraju prilikom ulaska u vozilo.

Zamena ostalih pretplatnih karata obavljaće se sukcesivno narednih meseci. O početku zamene karata, kao i o aktiviranju elektronskog novčanika i ostalih pogodnosti (kupovina i dopuna kartice putem aplikacije za mobilne uređaje i “veb“ aplikacije NSMART, uvid u mrežu autobuskih linija, trenutnu poziciju vozila na liniji i procenu vremena dolaska vozila na određeno stajalište), korisnici usluga će biti blagovremeno obaveštavani.

“Uvođenje NSMART sistema je velik i složen posao, zbog toga se mole putnici za razumevanje i unapred im se izvinjavamo ukoliko njihova kartica ne bude izrađena u predviđenom vremenu”, navosi se u saopštenju JGSP “Novi Sad”.

Autor: nsuzivo.rs

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.