Javna rasprava za regionalni plan upravljanja otpadom

0
Foto: pixabay screenshot

Javna rasprava za Regionalni plan upravljanja otpadom sa strateškom procenom uticaja na životnu sredinu održana je u petak, 17. januara 2020. godine u Plavoj sali Skupštine Grada Novog Sada.

Regionalni plan upravljanja otpadom za opštine Bačka Palanka, Bački Petrovac, Beočin, Srbobran, Žabalj, Temerin, Vrbas i Grad Novi Sad je dokument koji je region u obavezi da izradi prema Strategiji upravljanja otpadom u Srbiji, ali i po Zakonu o upravljanju otpadom. Dokument se izrađuje na 10 godina, a revizija se radi na 5 godina ukoliko je došlo do promena koje utiču na sistem upravljanja otpadom u regionu. Ovaj region je već imao jedan plan upravljanja otpadom, ali je zbog protoka vremena morao biti izrađen novi.

Regionalni plan upravljanja otpadom predviđa najprihvatljivije načine sakupljanja otpada u regionu (po opštinama), načine separacije, prerade otpada, potom mere za smanjenje nastanka otpada, edukaciju stanovništva. U planu je predviđeno da se izgrade reciklažni centri, transfer-stanice, postrojenja za kompostiranje zelenog otpada kao i regionalne deponije. Imajući u vidu tendenciju smanjenja odlaganja otpada u čitavom svetu i da direktive Evropske unije predviđaju da se odlaganje otpada smanji za 60 %, Plan upravljanja otpadom za region urađen je u skadu sa takvim zahtevima.

Plan takođe predviđa zatvaranje smetlišta u svim opštinama koje pripadaju regionu nakon puštanja u rad regionalnog centra za upravljanje otpadom sa regionalnom deponijom. Zatvaranje lokalnih smetlišta je obaveza lokalnih samouprava prema Zakonu o upravljanju otpadom, a podrazumeva izradu projektno-tehničke dokumentacije gde će stručna lica definisati načine sanacije, zatvaranja i rekultivacije lokalnih smetlišta. Postojeća smetlišta će biti zatvorena u skladu sa svim ekološkim standardima za očuvanje životne sredine i bezbednost i zdravlje stanovništva. Lokacija regionalne deponije ovim planom nije definisana. U planu je definisano pet potencijalnih lokacija koje su izabrane na osnovu detaljne komparativne metode za odabir lokacija i ovih pet lokacija će detaljno biti analizirane kroz naredne faze: izrade prethodne studije opravdanosti, studije opravdanosti sa analizom troškova i koristi, odnosno kroz svu dokumentaciju koju zahtevaju zakonodavstvo Republike Srbije i pozitivni propisi EU.

U skladu sa principima transparentnosti i učešća javnosti u procesu donošenja odluka, javnoj raspravi koja je trajala puna tri sata, prisustvovalo je oko 40 predstavnika lokalnih samouprava članica regiona, zainteresovanih građana, akademske zajednice, medija i drugih zainteresovanih subjekata. Svi zainteresovani bili su u prilici da postave pitanja vezana za sadržinu plana kao i da dobiju odgovor.

Autor: nsuzivo.rs

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.