Izložba “Iskustvo materijalnog tela“ Veroljuba Naumovića od 8. do 28. septembra

0

Izložba “Iskustvo materijalnog tela“ Veroljuba Naumovića, u okviru selekcije SRBIJA + (Dunavski dijalozi 2020) moći će da se pogleda od 8. do 28. septembra u Malom likovnom salonu Kulturnog centra Novog Sada, uz propisane mere zaštite, ili na linku Virtuelne galerije likovnog programa.

Serija “Iskustvo materijalnog tela“ se bavi ontologijom ljudskog tela kao objekta i samog umetničkog dela kao objekta. Naime, telo je objekat u kojem se nalazi subjekat i sa kojim se on u izvesnoj meri identifikuje. Radovi istovremeno naglašavaju materijalnost samog tela, ali i subjektivnost sa kojom ga posmatramo. Skulpture iz serije posmatrača suočavaju se sa hiperrealnim telima i njihovim fragmentima kao delovima apstraktnih kompozicija naglašene materijalnosti. Funkcija tela u ovim kompozicijama nije direktno retorična ili semiotična, ona su prevashodno ono što jesu – lutke od silikona, u naličju ljudi. Ostali prisutni materijali prate istu logiku: beton je upravo beton. Deleći prostor sa posmatračem, skulpture ga postavljaju u direktan, visceralan odnos. Tek kroz taj odnos beton prelazi u ideju betona. Tek mu lično iskustvo posmatrača, autentično iskustvo, daje značenje unutar konteksta i time ga upotpunjuje. Različite ličnosti – različita iskustva.

Veroljub Naumović rođen je 1990. godine u Novom Sadu. Magistrirao je umetničku skulpturu na Akademiji umetnosti Univerziteta u Novom Sadu u klasi prof. Nikole Macure. Istražuje načine na koje umetnost stvara iskustvo i načine na koje ta iskustva utiču na pojedinca. Trenutno je ovo istraživanje usmereno na odnos čoveka prema sopstvenom telu. Počev od 2015. godine učestvovao je na brojnim domaćim i međunarodnim grupnim izložbama i festivalima, poput izložbe „Trag“ u KC Galerija Kuća Vojnovića u Inđiji, projekta „Crna kutija“ na festivalu Mikser u Beogradu, međunarodne izložbe studentske terakote „Prva zemlja“, u KC Fabrika u Novom Sadu. Takođe, autor je tri samostalne emisije: „Deindividuacija // metode i tehnike“ u galeriji “Hol“ u Novom Sadu, „Deindividuacija“ u galeriji SULUV, u Novom Sadu i “Doživite materijalno telo“ u galeriji “Hol”.

Autor: nsuzivo.rs

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.