Istina o Šodrošu: Novaković hteo da potopi Novi Sad, a optužio naprednjake

0
Foto: nsuzivo.rs

Borislav Novaković je kao potpredsednik Skupštine grada 2000. godine, glasao za urbanistički plan, koji predviđa gradnju hotela i solitera na 8,8 hektara. A Bojan Pajtić je bio član gradske vlade za upravu i propise.

Potpredsednik Narodne stranke Vuka Jeremića i čelnik te stranke za Novi Sad i AP Vojvodinu Borislav Novaković opet je obmanuo Novosađane kada je reč o tome da je aktuelna gradska vlast planirala da podigne zgrade i druge komercijalne objekte na Kameničkoj adi i Šodrošu. Istina je da je pravi tvorac te zamisli bila vlast čiji je glavni stub u junu 2000. godine bila Demokratska stranka, čiji je Novaković bio funkcioner, o čemu govori i podatak da je u to vreme bio potpredsednik Skupštine grada Novog Sada, čiji je predsednik postao u oktobru iste godine.

PLAN STAR 21 GODINU

Podsetimo da je pravu istinu o tome ko je doneo plan o gradnji na ove dve lokacije kod Dunava obelodanio Dušan Miladinović, direktor JP „ Urbanizam“, odgovarajući na pitanja više nevladinih i studentskih organizacija.

– U prethodnoj planskoj dokumentaciji, koja je još uvek važeća, Generalni urbanistički plan Novog Sada do 2021. i Regulacioni plan “Kamenička ada” u Novom Sadu, koji su usvojeni juna 2000. godine, predviđali su komercijalne sadržaje: hotelski kompleks, poslovni objekat uz gradsku marinu i niz objekata uslužne delatnosti, čije su mikro lokacije zahtevale niz saobraćajnica kako bi funkcionalno bile povezane. Ukupna površina tih sadržaja je oko 30 ha. Objekti su zauzimali 8,8 hektara, a saobraćajnica oko 11 hektara – doslovce je kazao Miladinović.

NOVAKOVIĆ JE IMAO 8 GODINA DA PROMENI PLAN, ALI NIJE. OD 2000. DO 2004, BIO JE GRADONAČELNIK, A POTOM OD 2008. DO 2012. GODINE DIREKTOR ZIG-A I ŠEF POSLANIČKE GRUPE DS U SKUPŠTINI VOJVODINE

Miladinović je pojasnio da nova planska dokumentacija briše hotele i saobraćajnice, i ne planira stambeno – poslovnu gradnju na prostorima Kameničke ade, Šodroša, Ribarskog ostrva i na gradskoj plaži Štrand, dok se na delu uz Bulevar Despota Stefana planiraju studentski domovi i sportski sadržaji.

– Ukupna površina od 32 hektara, prethodno planiranih sadržaja, u novim planskim dokumentima briše se u korist zelenih površina. Za razliku od prethodne planske dokumentacije, sada se planira očuvanje šumskog područja u plavnom delu Kameničke ade, kao i zadržavanje park šume u neplavnom delu. Povećanje površine park šume u odnosu na važeću plansku dokumentaciju je za oko 32 ha odnosno za 134 odsto. Nova planska dokumetacija predviđa javne sadržaje (objekte) kulture i sporta koji čine oko 3 %  teritorije Kameničke ade. Još je važno napomenuti da je planirano čišćenje i oživljavanje vode u Dunavcu planiranim hidrotehničkim zahvatima – odgovorio je Miladinović.

EGZAKTNI PODACI

Međutim, i pored ovako egzaktnih podataka, iz kojih je jasno da je lično učestvovao u donošenju plana, koji sada pripisuje naprednjacima, Novaković je nastavio da obmanjuje javnost. Uprkos činjenici da je 2000. godine, kad je usvojen plan o gradnjih hotela i zgrada na 32 hektara, bio potpredsednik gradskog pralamenta on je nastavio da tvrdi  da su „ bes i ogorčenje Novosađana naterali vlast da delimično odustane od projekta “Novi Sad na vodi” i gradnje na Šodrošu i Kameničkoj Adi“.

– Podsetimo Boru Solunca da je plan o gradnji donet u junu 2000. dok je on bio  vioski funkcioner gradske vlasti (potpredsednik Skupštine grada), a da je zatim još dva puta po četiri godine bio jedan od funkcionera (predsednik Skupštine grada od 2000. do 2004, a potom direktor ZiG-a i šef poslaničke grupe DS u Skupštini Vojvodine od 2008. do 2012. godine) koji je mogao da predloži promenu tog plana gradskim odbornicima i da to bude usvojeno bez problema, jer su demokrate imale većinu da donesu takvu odluku. Podsetimo i da mu ovo nije prvi put da na sličan način obmanjuje građane Novog Sada i Srbije, a izdvajamo posebno „aferu Solun” po kojoj je nazvan i Bora Solunac – kaže član SPO-a, koji je u tom periodu bio odbornik u Skupštini grada.

UPRKOS EGZAKTNIM PODACIMA DA JE 2000. GODINE, KAD JE USVOJEN PLAN O GRADNJIH HOTELA I ZGRADA NA 32 HEKTARA, BIO POTPREDSEDNIK GRADSKOG PRALAMENTA NOVAKOVIĆ JE NASTAVIO DA TVRDI  DA SU „ BES I OGORČENJE NOVOSAĐANA NATERALI VLAST DA DELIMIČNO ODUSTANE OD PROJEKTA “NOVI SAD NA VODI” I GRADNJE NA ŠODROŠU I KAMENIČKOJ ADI“

Novaković je, dok je službeno, kao predsednik Skupštine Novog Sada, bio u Solunu, uspeo je da “glasa” za izmenu zloglasnog Zakona o radu u Skupštini Srbije, u decembru 2001. godine. Njegov kabinet je nakratko objavio, a zatim obrisao teks o fotografije o poseti Solunu. Novaković se kasnije nemušto branio da je ipak “glasao” i bio u Beogradu, mada ga niko nije video u skupštinskoj Sali, ali mu Novosađani očigledno nisu poverovali, pa su 2004. godine, na prvim neposrednim izborima za gradonačelnika glasali za Maju Gojković, tada u Srpskoj radikalnoj stranci, a njega i DS  na četiri godine oterali u opoziciju.

Izvor: Nsuzivo

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.