Heroji našeg vremena 2021 – UKUKS: Obolelima od Kronove bolesti dati status invalida

0
pixabay.com

U svetu od zapaljenskih bolesti creva boluje oko 10 miliona osoba, dok za Srbiju nema tačnih podataka, ali se pretpostavlja da sa tom bolešću živi oko 10.000 ljudi, ukazuje Udruženje pacijenata za Kronovu bolest i ulcerozni kolitis (UKUKS).

To udruženje je na online konferenciji „Život za peticu“ pokrenulo incijativu da pacijentima sa zapaljenskim bolestima creva radi procena invalidnosti, u zavisnosti od faze bolesti koja je zahvatila digestivni trakt, a naročito nakon hirurških intervencija.

Zapaljenjske bolesti creva se najčešće razvijaju između 20 i 30 godine života i dovode do trajnog oštećenja digestivnog trakta, naročito kod obimnih resekcija (operacija otklanjanja dela creva) i osoba sa stomom.

Osobe koje pate od bolesti creva podložne su čestim depresijama i anksioznim poremećajima, koje su uglavnom posledica zabrinutosti za sopstveno zdravlje, brige za svoju budućnost, za dostupnost terapije i za neizvesnost odgovora organizma na terapiju.

Predsednik UKUKS-a, koji boluje od zapaljenske bolesti creva, Ljiljan Đaković, rekao je da je aktivnost tog udruženja usmerena na problem diskriminisanosti i dodao da oboleli nisu svrstani u grupu osoba sa invaliditetom jer je ”njihov invaliditet nevidljiv”.

”Svakodnevni odlazak na posao ili bilo koja duga privatna ili poslovna aktivnost koja zahteva odsustvo iz kuće, praktično nam je nemoguća zbog čestih i hitnih odlazaka u toalet. Čak i najobičniji odlazak kod lekara nam je nepremostiv izazov jer, recimo, nemamo prava na korišćenje invalidskog parking mesta”, rekao je Đaković, navodi se u saopštenju UKUKS-a.

Dodao je da bi priznavanje statusa invalidnosti pacijentima olakšalo i zapošljavanje i naveo da dodatno otežava i neusaglašenih pravilnika i zakona.

Gastroenterolog u KBC ”Dragiša Mišović” Zoran Milenković rekao je da su lekari podržali inicijativu UKUKS-a za priznavanje invalidnosti jer su, kako je istakao, crevne zapaljenske bolesti hronične, doživotne i neizlečive.

”Ulcerozni kolitis je lociran na debelom crevu, a Kronova bolest može zahvatati sve segmente digestivnog trakta, od usne duplje do završnog dela debelog creva. Često za njih kažemo da su sistemske bolesti i kod njih imamo često zahvat drugih organa – kože, očiju, jetre, usne duplje”, ukazao je Milenković.

Zapaljenske bolesti creva često ne budu prepoznate na vreme, pa se na dijagnozu čeka nekoliko godina što je bio slučaj za Irenom Čanji, vaspitačicom u invalidskoj penziji, kojoj je Kronova bolest dijagnostikovana nakon šest godina tegoba posle čega je imala šest operacija.

https:// youtu.be/uu9qRsba1ws

Izvor: brif

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.