Heroji našeg vremena 2021 – Otvorene prijave za master klas “NapraviTI dobar film o ženi sa invaliditetom”

0

Prijave za master klas “NapraviTI dobar film o ženi sa invaliditetom”, koji se održava  od 1. do 3. oktobra u Kulturnom centru Novog Sada, u okviru 19. festivala Uhvati film, otvorene su do 10. jula.

Master klas namenjen je svima koji se bave filmom: od studenata režije i produkcije do režisera, producenata i scenarista. Svi zainteresovani mogu se prijaviti popunjavanjem onlajn upitnika (ime i prezime, mesto stanovanja, kontakt podaci, zanimanje, iskustvo i motivacija). Broj mesta je ograničen.

Žene sa invaliditetom retko se pojavljuju u filmovima. I kad se prikazuju, to je vrlo stereotipno: najčešće su pasivni i nemoćni sporedni likovi, radnja filma gotovo uvek je povezana sa njihovim invaliditetom koja je prikazana kao tragedija, a njihovu sudbinu određuju neki drugi, najčešće muškarci. Cilj master klas radionice “NapraviTI dobar film o ženi sa invaliditetom” koju se prvi put ekskluzivno održava u okviru 19. festivala Uhvati film, jeste da promeni ovu praksu. Nakon obuke filmski profesionalci bolje će razumeti u nadi da će u budušćnosti stvarati filmove koju zaista menjaju perspektive.

Program nudi široku edukaciju o teoriji roda, invalidnosti i filma. Radionica pruža osnovna znanja o položaju žena sa invaliditetom i moći filma da promeni sliku žene sa invaliditetom. Sesije će održati renomirane stručnjakinje. Poslednju radionicu vodiće poljska rediteljka Veronika Anderson, autorka nagrađivanih filmova “Wiki” i “Oslobođenje”, koja je i predavačica u Varšavskoj školi filma na kursu “Od ideje do filma”.

Master klas će biti organizovana u tri sesije:

  • 10. (10-13h) Invalidnost i rod i pristupačni filmski sadržaji, predavačica Milesa Milinković, doktorantkinja Rodnih studija, radni jezik srpski.
  • 10. (10-13h) Diskriminacija i nasilje nad ženama, Ivana Zelić, koordinatorka SOS službe Iz kruga Vojvodina, radni jezik srpski.
  • 10. (10-13h) Kreiranje filma; od teorije do prakse, Veronika Anderson, predavačica u Varšavskoj školi filma, radni jezik engleski.

Projekat “NapraviTI dobar film o ženi sa invaliditetom” realizuje KAO Parnas, organizator festivala Uhvati film, sa ciljem unapređenja kinematografske produkcije i smanjenje stereotipnih kinematografskih ostvarenja u Srbiji na temu žena sa invaliditetom, a uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

https:// youtu.be/uu9qRsba1ws

Izvor: brif

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.