Heroji našeg vremena 2021 – Otvoren digitalni centar za podršku studentima s invaliditetom u SCNS

0
Foto: pixabay.com

Studentski centar Novi Sad oformio je Digitalni centar za podršku studentima s invaliditetom. Centar će funkcionisati kao multifinkcionalna služba u okviru Službe smeštaja i ishrane Studentskog centra.

Novi servis je simbolično pokrenut 10. decembra na Svetski dan ljudskih prava i njegov glavni cilj biće da kroz unapređen, digitalni model rada upozna sve studente s invaliditetom sa pogodnostima, olakšanim procedurama i načinima rešavanja njihovih zahteva i potreba.

Studentima će pored imejla i posebnog broja telefona na raspolaganju biti SMS i Vajber servis, koji će raditi u okviru postojeće Kancelarije za podršku studentima sa invaliditetom.

Tim povodom direktor Studentskog centra Novi Sad Zoran Martinović posetio je zajedno sa studentom prorektorom Igorom Kneževićem i Anom Ilić, predsednicom Novosadskog udruženja studenata s invaliditetom nekoliko studenata iz društveno osetljivih grupa i studenata s ivaliditetom u njihovim sobama u studentskom domu “Slobodan Bajić”.

Ilić i Knežević su pohvalili spremnost Studentskog centra da neprestano unapređuje svoje usluge, a Martinović je studente upoznao sa uslugama koje će obavljati i pružati novoosnovani servis.

– Naš plan je da kroz novi servis unapredimo komunikaciju sa studentima iz osetljivih grupa i naše usluge podignemo na još viši nivo. Novi servis će im pomoći da na najbrži i najlakši način ostvare svoje potrebe. Oni centar mogu da kontaktiraju zbog različitih pitanja i potreba i službenici će im dati uputstva ili pružiti pomoć da ih realizuju. Pored toga postoji ceo spektar benefita i olakšica namenjenih olakšanom boravku studenata iz osetljivih kategorija i zadatak centra biće da studente, a naročito brucoše upute u procedure i načine njihovog ostvarivanja – rekao je tokom razgovara sa studentima direktor SCNS Zoran Martinović.

Martinović je istakao da svi objekti Studentskog centra imaju pristupne rampe, da većina poseduje liftove, da u Službi smeštaja postoj referent čije je isključivo zaduženje komunikacija i rešavanje potreba ove kategorije studenata, kao i da su procedure apliciranja za smeštaj i ishranu prilagođene potrebama studenata s invaliditetom.

– U domovima Studentskog centra boravi 120 studenata s nekom vrstom invaliditeta i 102 studenta iz društveno osetljivih grupa. Mi smo svesni svog zadatka. Studentski centar Novi Sad je služba koja studentima treba da olakša i unapredi uslove boravka i ishrane studenata, uvažavajući sve posebnosti i specifičnost njihovih potreba. Mi nastojimo da svi naši korisnici imaju najbolje uslove za život i učenje. Uveren sam da će novi servis opravdati svoju ulogu i da će biti značajna podrška studentima – rekao je Martinović.
Studentkinja Ekonomskog fakulteta Sofija Ljuštanović, živi u “Bajiću” sa bakom i kaže da je izuzetno zadovoljna smeštajem i da imaju izuzetnu saradnju sa upravom i službom za smeštaj.

– Jedini razlog što sam upisala fakultet u Novom Sadu jeste činjenica što je u domovima Studentskog centra Novi Sad smeštaj prilagođen potrebama studenata s invaliditetom. Svi uslovi su odlični – rekla je Sofija.

https:// youtu.be/uu9qRsba1ws

Izvor: brif

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.