Građanima Nemanovaca i Pejićevih salaša predočen koncept izgradnje regionalne deponije

0
Foto: komunalacvrbas

Članica Gradskog veća za imovinu i imovinsko-pravne poslove, zaštitu životne sredine, održivi razvoj i energetsku efikasnost Mira Radenović prisustvovala je sastanku u prostorijama “Hidrozavod d.o.o.” sa predstavnicima projektnog tima za izgradnju Regionalnog centra za upravljanje otpadom i predstavnicima građana Nemanovaca i Pejićevih salaša.

Sastanku je prisustvovao multidisciplinarni tim inženjera (hidrograđevinci, tehnolozi, građevinci, hemičari, biolozi, arhitekte i dr. ) koji učestvuju u izradi projektno-tehničke dokumentacije. Izabrani projektantski tim inženjera je tokom sastanka predstavnicima građana iz pomenutih naselja stručno i detaljno obrazložio koncept izgradnje Regionalnog centra za upravljanje otpadom, sistem zaštite životne sredine, kao i tehnologiju samog postrojenja za tretman otpada na predloženom lokalitetu.

Tokom sastanka objašnjeno je da se predviđena deponijska polja povlače za više od dva puta u odnosu na važeću plansku dokumentaciju, da se u potpunosti zadržava sistem atmosferskih kanala, kao i to da se na samom lokalitetu predviđa kompletan tretman otpadnih voda do nivoa kvaliteta jezerske vode. Takođe je naglašeno da će biti povećano i zaštitno zelenilo sa 50 na 100 hektara oko samog kompleksa. Time su detaljno obrazložene sve mere zaštite životne sredine i zdravlja ljudi u blizini, kao i na samom lokalitetu.

“Otvoreno i transparentno odgovaramo na sva pitanja građana i uvek smo spremni da saslušamo sve nedoumice koje građani imaju vezane za ovaj projekat. Poseban akcenat smo stavili na aktivnosti na zatvaranju sadašnjeg smetlišta, kako bi se negativan uticaj postojećeg nesanitarnog smetlišta sveo na minimum, a ta polja smeća pretvorila u ekološka zelena brda uz sve mere tehničke zaštite”, rekla je Mira Radenović i dodala da Grad Novi Sad želi i mora da ulaže u kvalitet zaštite životne sredine i u pravilno upravljanje otpadom, jer je, kako je naglasila, samo zdrava životna sredina nasleđe koje treba da ostavimo budućim generacijama.

Izvor: rtv

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.