Grad pruža novčanu podršku za nabavku bicikla

0

Razvoj biciklizma u svetu beleži ubrzan rast, a dobrobiti za zdravlje su mnogobrojne.

Prateći svetske trendove, Novi Sad posebnu pažnju posvećuje razvoju biciklizma i ulaže napore da u velikoj meri iskoristi potencijal ravničarskog terena gradskih ulica i bulevara, koji su pogodni za bavljenje biciklizmom. Naš grad vodi aktivnu politiku zaštite životne sredine i u svemu nastoji da se rukovodi najvišim standardima održivog razvoja, a u buyetu Grada izdvajaju se znatna sredstva za aktivnosti u oblasti unapređenja kvaliteta životne sredine i života građana. To se, između ostalog, postiže poboljšanjem uslova za razvoj biciklističkog saobraćaja, izgradnju novih i popravku i rekonstrukciju postojećih biciklističkih staza, kao i proširenje parking-mesta za bicikle.

U želji da se građanima ukaže na neophodnost izbora čistijih vidova saobraćaja i podsticanja korišćenja bicikla, Novi Sad je, kao prvi grad u Srbiji, na inicijativu Udruženja građana „Novosadska biciklistička inicijativa“, u okviru Programa korišćenja sredstava buyetskog fonda za zaštitu životne sredine Grada Novog Sada za 2021. godinu, izdvojio 8.000.000 dinara za pružanje podrške građanima za nabavku bicikla. Sa više od 20 organizacija civilnog sektora, Grad je organizovao dva okrugla stola, na kojima je raspravljano o izradi pravilnika, ali i uslova za dodelu bicikala. Na kraju je zaključeno da će pomoć pri kupovini svakog pojedinačnog bicikla iznositi 10.000 dinara, što predstavlja više od 50 odsto vrednosti cene novog bicikla prosečnog kvaliteta. Ceo javni konkurs sprovešće same NVO organizacije koje se prijave na javni poziv.

Ta aktivnost će tokom narednih godina u velikoj meri doprineti povećanju broja biciklista na ulicama našeg grada i zameni automobila biciklom. Bicikli predstavljaju simbol održivog transporta, imaju pozitivan uticaj na životnu sredinu, kvalitet vazduha, zdravlje ljudi i predstavljaju izvor pozitivnih ekonomskih, društvenih i socijalnih efekata. Ekonomska prednost bicikla je nedvosmislena, dok se društveni i socijalni aspekt ogledaju u jačanju fizičkog i mentalnog zdravlja, te razvoja kulture biciklizma u društvu. Podsticaj prevoza biciklom utvrđen je i Planom kvaliteta vazduha u aglomeraciji „Novi Sad“ za period od 2017. do 2021. godine, kao jedna od mera za smanjenje zagađenja i poboljšanje kvaliteta vazduha.

Aktivnijim korišćenjem bicikla, uz ostale mere za pobošanje sveukupnog kvaliteta životne sredine, zajednički je moguće doprineti vođenju zdravijeg načina života, smanjenju negativnog uticaja saobraćaja i poboljšanju kvaliteta vazduha. Grad Novi Sad, i u narednim godinama, planira da nastavi sa tom aktivnošću, u nastojanju da svako domaćinstvo ima bar jedan bicikl i da ga aktivno koristi.

Konkurs za pomoć u kupovini

Građani koji žele da konkurišu za pomoć pri kupovini bicikla trebalo bi da prilože dokaz o prebivalištu na teritoriji Novog Sada, Izjavu da je samo jedan član domaćinstva konkurisao za pomoć, popunjen formular konkursa i bankovni račun na koji se može uplatiti novac. Dokumentacija će se slati isključivo elektronski, a prilikom slanja, svaka prijava će automatski biti evidentirana i dobiti svoj identifikacioni broj, tako da neće postojati mogućnost bilo kakve zloupotrebe sa redosledom prijava. Sve potpune prijave biće rangirane po redosledu slanja i pozvane da u roku od 15 dana dostave fiskalne račune za kupljene bicikle (biće priznati samo dostavljeni računi sa datumom nakon objave konkursa), nakon toga, novac će građanima biti refundiran na tekući račun koji je dostavljen u prijavi.

Izvor: dnevnik

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.