Grad Novi Sad subvencioniše samozapošljavanje

0

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i član Gradskog veća za privredu Milorad Radojević uručili su ugovore dobitnicima subvencija za samozapošljavanje na teritoriji Grada Novog Sada za 2019. godinu.

Reč je o Javnom pozivu za dodelu subvencija za samozapošljavanje nezaposlenim licima koja se nalaze na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje u Novom Sadu. U budžetu Grada Novog Sada za realizaciju te mere obezbeđena su sredstva u ukupnom iznosu od 20 000 000 dinara, a odobrena su za 84 nezaposlena lica sa evidencije Nacionalne službe za zapošljavanje u Novom Sadu.

“Nastavljamo kroz budžet Grada da osnažujemo našu privredu i ohrabrujemo Novosađane za ulazak u preduzetničke vode. Za to treba odvažnosti, jer nije lako doneti odluku za samostalnu borbu na tržištu. U ime Grada im čestitam na toj odluci, jer bez privatnog poslovanja nema ni oporavka ekonomije države. Mi danas imamo bolje makroekonomske rezultate, kako na centralnom, tako i na lokalnom nivou, u pogledu punjenja budžeta. Obaveza je Gradske uprave da sve ono što se investira od plaćanja poreza i doprinosa na zarade i od naplata komunalija, kao i drugih prihoda koje Grad ostvaruje, distribuira i investira u preduzetnički sektor. Tim usmeravanjem sredstava, omogućavamo onima koji kreću u sopstveni biznis, odlične početne uslove. Svim preduzetnicima želim da budu istrajni, uporni i da veruju u sebe i kad je teško. Grad će u narednom periodu ponuditi još podsticajnih mera i ponosni smo što smo rekorderi u Srbiji, jer kao lokalna samouprava izdvajamo preko 160 miliona dinara za različite mere i podsticaje za zapošljavanje”, rekao je gradonačelnik Miloš Vučević.

Član Gradskog veća za privredu Milorad Radojević je istakao da to uručenje ugovora, za Gradsku upravu za privredu predstavlja završetak jednog konkursa, a da je za preduzetnike tek početak ni malo lake borbe na tržištu.

“Drago mi je što smo mogli da vam pomognemo da se odlučite da realizujete vašu inicijativu i čestitam na hrabrosti. Grad Novi Sad poslednjih godina izdavaja ogromna sredstva za programe zapošljavanja. Ove godine je to 160 miliona dinara, dok je poređenja radi, 2012. godine u iste svrhe bilo izdvojeno 70 miliona. Rast je očigledan i u odnosu na 2013. godinu kada je za samozapošljavanje bilo izdvojeno samo 3 miliona dinara za 14 ljudi, a ove godine je u pitanju 30 miliona dinara za 140 ljudi, ukupno za dva konkursa, a to su subvencije za samozapošljavanje žena, kao i za pokretanje novog biznisa”, rekao je Radojević.

Grad je do sada zaključio 60 ugovora sa korisnici subvencija, koji su im danas i uručeni, a rok za potpisivanje ugovora je produžen do 31. oktobra 2019. godine, jer je nekoliko lica tražilo prolongiranje zbog složenosti procedure oko registrovanja preduzetničke radnje i dr.

Prisutnima se u ime korisnika subvencije obratila Biljana Svirčević koja je dobila sredstva za posao u vezi sa pripremanjem i serviranjem hrane. Ona se zahvalila Nacionalnoj službi za zapošljvanje koja je preduzetnicima pomagala oko praktičnih ostvarivanja konkursnih ciljeva, kao i Gradu i Gradskoj upravi za privredu što su njihove ideje prepoznate i što im je omogućeno da brže i kvalitetnije ostvaruju svoje poslovne planove.

Autor: nsuzivo.rs

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.