GRAD NOVI SAD PRUŽA PUNU PODRŠKU KULTURI I UMETNOSTI

0
Izvor: printscreen pinterest

Uprava za kulturu Grada Novog Sada ulaže maksimalne napore da umetnici, kulturni radnici i lica koja samostalno obavljaju umetničku ili drugu delatnost u oblasti kulture, što manje trpe posledice krize izazvane pandemijom COVID-19.

Ukidanjem vanrednog stanja u Republici Srbiji stiču se uslovi da Uprava ubrza sve radnje i aktivnosti na sprovođenju javnih konkursa, uz obaveznu komunikaciju sa predlagačima projekata u vezi sa eventualnim promenama termina i načina realizacije predloženih projekata. Nakon izbijanja epidemije bila je onemogućena normalna realizacija projektnih aktivnosti i to na četiri aktuelna konkursa: Javni konkurs za finansiranje i sufinansiranje projekata u kulturi u oblasti savremenog stvaralaštva, potom u oblasti nematerijalnog kulturnog nasleđa, Konkurs za sufinansiranje projekata u oblasti kulture i umetnosti koji su podržani kroz međunarodne fondove u 2020. godini i Javni konkurs za izbor projekata u oblasti književnosti (stvaralaštvo i prevodilaštvo) i izdavaštva u 2020. godini.

Pošto se okolnosti polako normalizuju, Uprava za kulturu će pojačati angažman da se planirane projektne aktivnosti u oblasti kulture sprovedu na najefikasniji način. Gradska uprava za kulturu nastaviće redovno da vrši uplatu socijalnih doprinosa za lica koja samostalno obavljaju umetničku i drugu delatnost u oblasti kulture reprezentativnim udruženjima. Isplata za prvi kvartal ove godine, realizovana je u zakonom predviđenom terminu, dok se uplata doprinosa za drugi kvartal planira i biće sprovedena u zakonom predviđenom roku.

Za korisnike iz oblasti kulture, prilikom naplate zakupa poslovnih, kancelarijskih, galerijskih i programskih prostora, za period vanrednog stanja, biće primenjena ista pravila kao i kod drugih zakupaca kod Gradske uprave za imovinu i imovinsko-pravno poslove, a na osnovu paketa mera podrške koje je usvojio Grad Novi Sad.

Imajući u vidu osetljivost i značaj oblasti kulture u Novom Sadu, kao i činjenicu da je Novi Sad zvanično Evropska prestonica kulture za sledeću godinu, Gradska uprava za kulturu nastojaće da kroz različite modele omogući kvalitetan angažman kulturnih radnika, kao i realizaciju njihovih programa.

Autor: brif

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.