Grad Novi Sad odgovorno raspolaže novcem građana

0

Povodom netačnih informacija iznetih u emisiji Radio-televizije Vojvodine “Pravi ugao” autorke i voditeljke Ljubice Gojgić u kojoj je gost bio Nemanja Nenadić, programski direktor “Transparentnosti Srbija”, Grad Novi Sad obaveštava da je u pitanju iznošenje neproverenih informacija koje su doprinele tome da se šire lažne i alarmantne vesti o Gradu Novom Sadu.

“Naime, urednica je iznela podatak, koji je već kao netačan objavljen na informativnom portalu “021”, u kojem je naveden paušalni osvrt novinara Gorice Nikolić da je “zanimljiv način na koji je “Im projekt” iz Beograda dobio posao. Ta konotacija koja asocira na zloupotrebu javnog interesa se prenela potom na javni servis i nedopustivo je da se dalje šire neistine i zluradi komentari kojima se diskredituje Grad i time svrstava u red korupcionaških sredina”, navodi se u saopštenju Grada Novog Sada i dodaje:

“Nestručnom interpretacijom novinarke portala “021” javnost je dovedena u zabludu. Naime, u pitanju su dve javne nabavke za istu deonicu novosadskog bulevara. Gradska uprava za građevinsko zemljište i investicije sprovela je postupak javne nabavke za izradu tehničke dokumentacije saobraćajnih površina na Bulevaru oslobođenja od Futoške ulice do Železničke stanice u Novom Sadu – pojačano održavanje, a nakon toga i za tehničku kontrolu tehničke dokumentacije saobraćajnih površina na istoj deonici”.

“Dakle, u tekstu se nejasno prepliću dve nabavke i nestručno interpretiraju. Zatim, procena vrednosti javne nabavke za tehničku kontrolu tehničke dokumentacije uvek iznosi 10 odsto od procenjene vrednosti za izradu tehničke dokumentacije. Procenjena vrednost nabavke za izradu tehničke dokumentacije saobraćajnih površina na Bulevaru oslobođenja od Futoške ulice do Železničke stanice bila je 8.333.333,00 dinara, a samim tim i procenjena vrednost nabavke za tehničku kontrolu je 833.333,00 dinara. To znači da niko nije proizvoljno “nameštao” cifru, već da je to deo redovnog radnog procesa” , ističe se u saopštenju.

“Bitno je napomenuti da, kada je u pitanju sporna javna nabavka kontrole tehničke dokumentacije saobraćajnih površina na Bulevaru oslobođenja od Futoške ulice do Železničke stanice u Novom Sadu – pojačano održavanje, nije bilo podnetih zahteva za zaštitu prava, što znači da niko od ostalih ponuđača nije uložio žalbu na Odluku o dodeli ugovora, odnosno ništa nije bilo sporno nikome od zainteresovanih strana koje nisu dobile Ugovor. Gradska uprava za građevinsko zemljište i investicije naglašava da je na portalu “021” i u emisiji koja se bavila temom korupcije u okviru javnih nabavki na nivou gradskih uprava i javnih preduzeća u zemlji, neosnovano pomenut Grad Novi Sad kao primer mesta gde se dešavaju sumnjivi tenderi”, napominje se u saopštenju.

Kako se tvrdi, Grad Novi Sad odgovorno raspolaže novcem građana i ulaže svakodnevno u nove projekte želeći da ostvari balans između kvaliteta i utrošenih sredstava.

Takođe, objašnjava se da je na tenderu za posao kontrole izrade projekta je izabrana najpovoljnija ponuda, koja zadovoljava sve kriterijume i garantuje završetak posla u roku, a pri tome je i višestruko povoljnija za budžet.

“Dakle, nije u pitanju tender za izvođenje građevinskih radova, već se radi o spoljnoj kontroli predmetnog projekta. Iako nije eksplicitno navedeno da je u pitanju zloupotreba, u sredstvima javnog informisanja se tendenciozno insinuira da zbog ostvarene uštede u budžetu i odgovornog raspolaganja novcem poreskih obveznika, neko ima koristi i da se rade sumnjive stvari u Gradu, ocenjene kao “neobične”. U emisiji RTV-a se nagađalo da li je u pitanju slučaj da je tender bio namešten za nekog drugog i da je namerno stavljena visoka cena, pa je ova firma iz Beograda “uletela” neplanski ili je u pitanju nestručna procena ponuđača”, poručuju iz Grada.

“Grad Novi Sad ne živi više u vremenu nekih prethodnih garnitura koje su izlagale budžet Novosađana na milost i nemilost tuđim džepovima i ne bavi se bulevarskim pljačkanjem kao neki kojima suđenja još uvek traju. Nećemo dozvoliti da se naš grad stavlja pod veo spekulacija i da se Gradska uprava za građevinsko zemljište i investicije konotira kao da je malverzaška organizacija”, zaključuje se u saopštenju.

Izvor: RTV

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.