Grad Novi Sad dobio sredstva za projekte uređenja studentskog kampusa i dogradnje osnovne škole

0

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević prisustvovao je uručenju ugovora  predstavnicima opština koji su ostvarili pravo na bespovratna sredstva za finansiranje i sufinansiranje projekata na konkursima Uprave za kapitalna ulaganja AP Vojvodine.

Njima su ugovore na svečanoj dodeli u zgradi Pokrajinske vlade uručili predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović i direktor Uprave za kapitalna ulaganja Nedeljko Kovačević. Uprava je opredelila ukupno 371.227.618 dinara za tu namenu, a Novi Sad je dobio sredstva u iznosu od 43.229.903 dinara za pojačano održavanje saobraćajnih površina u okviru univerzitetskog kampusa u Novom Sadu, kao i 32.928.135 dinara za dogradnju dva sprata nad delom školskog objekta u OŠ „Vasa Stajić“.

apv-ugovori

“Zaključen je ugovor za prvi konkretan projekat nakon samo mesec dana od potpisivanja Protokola o saradnji Grada Novog Sada i AP Vojvodine. Uređenje studentskog kampusa u našem gradu, koji je univerzitetski centar ovog dela naše zemlje, bilo je neophodno, jer u njega nije ulagano tri decenije. Pokrajina će u tom projektu učestvovati obezbeđivanjem polovine neophodnih sredstava, kao i Grad, pa će tako JP „Zavod za izgradnju grada“ odmah pokrenuti javnu nabavku, a rezulat će biti moderno opremljen i rekonstruisan kampus. To i priliči gradu koji je proglašen Evropskom prestonicom kulture i koji je kandidat za Omladinsku prestonicu Evrope. Važno je i što je OŠ „Vasa Stajić“ dobila sredstva, tako da smo sada rasterećeniji i u mogućnosti da pomognemo ostalim školama, kako bismo stvorili najbolje moguće uslove obrazovanje naše dece”, rekao je gradonačelnik.

Vučević je dodao i da sa Pokrajinom imaju dogovorenu dinamiku za dalje projekte i u toku sledeće nedelje će biti sastanak sa direktorom JP „Putevi Srbije“ sa kojim će se razgovarati o realizaciji investicije na Sentandrejskom putu i mostu.

”Cilj nam je da rasteretimo jedan od najopterećenijih ulaznih pravaca u Novi Sad”, rekao je gradonačelnik Novog Sada.

apv-ugovori4

Takođe, sa Sekretarijatom za urbanizam i zaštitu životne sredine planirana je izrada projektno-tehničke dokumentacije za gradsku regionalnu deponiju, što, kako on kaže, predstavlja jedan od gorućih problema, a za isti projekat imaju i podršku Ministarstva za poljoprivredu i zaštitu životne sredine.

Vučević je rekao da će Grad u velikim projektima poput izgradnje zgrade RTV i Kliničkog centra Vojvodine, učestvovati u delu koji se odnosi na uređenje saobraćajnice i u parternom uređenju.

“Za oko tri meseca ćemo završiti sportsku halu u Petrovaradinu i urediti taj deo grada, današnjim raspisivanjem tendera označili smo i početak izgradnje zgrade Zavoda za hitnu medicinsku pomoć, a naš cilj je da naredne godine rešimo imovinsko-pravne odnose u Šafarikovoj ulici kako bismo mogli da se opredelimo da sa Pokrajinom izgradimo najveću garažu u Novom Sadu”, zaključio je gradonačelnik.

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović je naglasio da je veoma značajno pružiti pomoć opštinama koje spadaju u red manje razvijenih u Vojvodini, a takvih je u ovom slučajno bilo pet, i istakao da će te lokalne samouprave i u narednom periodu biti predmet interesovanja Pokrajine. Takođe, on se osvrnuo na odličnu saradnju sa Gradom Novim Sadom i istakao da početak ulaganja u kampus Univerziteta u Novom Sadu, kao i u OŠ „Vasa Stajić“ predstavlja konkretizovanje nedavno započetih dogovora o saradnji između Grada i Pokrajine.

Uprava za kapitalna ulaganja AP Vojvodine je tokom oktobra sprovela pet konkursa, i to za finansiranje i sufinansiranje projekata u oblasti komunalne hidrotehnike, saobraćajne infrastrukture, lokalnog i regionalnog ekonomskog razvoja, kulture i osnovnog obrazovanja i vaspitanja. Direktor Uprave za kapitalna ulaganja Nedeljko Kovačević je rekao da je 12 vojvođanskih opština potpisalo ugovore o finansiranju ukupno 15 projekata i najavio nove konkurse u januaru.

Izvor: Brif.rs

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.