Exit fondacija postala partner projektu “MOST”

0

Kako bi doprinela razvoju muzičke industrije na Balkanu i promovisanju domaćih izvođača na internacionalnom tržištu, EXIT fondacija se kao partner priključila četvorogodišnjem projektu “MOST – the Bridge for Balkan Music“.

MOST okuplja značajne aktere muzičke industrije ovog područja i kroz četiri različita konkursa – za izvođače, organizatore festivala, muzičke profesionalce te urbane kreativce – objediniće čak devet zemalja, a sve u zajedničkom cilju predstavljanja Balkana kao plodnog i kreativnog muzičkog tla. Cilj projekta je i da ojača muzičko tržište ovih prostora kroz podršku akterima world music i etno žanra, fokusirajući se na četiri stuba: izvoz talentovanih muzičara sa Balkana, osposobljavanje mladih bukera i menadžera, omogućavanje razmene festivala uparivanjem događaja sa različitih krajeva kontinenta i pružanje podrške urbanim kreativcima za pokretanje projekata i za saradnju sa lokalnom administracijom.

Cilj projekta je i da ojača muzičko tržište ovih prostora kroz podršku akterima world music i etno žanra, fokusirajući se na četiri stuba: izvoz talentovanih muzičara sa Balkana, osposobljavanje mladih bukera i menadžera, omogućavanje razmene festivala uparivanjem događaja sa različitih krajeva kontinenta i pružanje podrške urbanim kreativcima za pokretanje projekata i za saradnju sa lokalnom administracijom.

Kako se ističe, nikada ranije nije bilo toliko važno ojačati veze unutar muzičke industrije, budući da je pandemija korona virusa značajno ugrozila prihode muzičkog sektora, te su tako u julu mesecu proglašeni pobednici u četiri kategorije istaknuvši 10 bendova, 20 festivala, 26 mladih menadžera i 10 urbanih kreativaca koji su stvorili MOST kojim se povezuje Balkan sa ostatkom Evrope.

Među izabranim bendovima nalaze se Naked, Rođenice, Shira Utfila, Almir Meskovic & Daniel Lazar, Divanhana, Lakiko, NAiRUZ, Balkan Taksim, Oranitza i Gipsy Groove.

Kriterijumi na osnovu kojih su odabrani pobednici sa Balkana jesu umetnički internacionalni potencijal, raznovrsnost odabranih izvođača, popularnost i umetnička vrednost performansa kao i razvijenost menadžmenta izvođača.

MOST je pobednicima obezbedio program mentorstva sa eminentnim evropskim muzičkim profesionalcima, petodnevni trening na temu menadžmenta benda i stvaranja umetničkog portfolija, kao i finansijsku podršku za njegovo kreiranje, zatim učešće na internacionalnim nastupima i na najvećoj svetskoj muzičkoj konferenciji “WOMEX 2020” u Budimpešti, ali i povezivanje sa drugim muzičkim profesionalcima na Balkanu i finansiranje troškova izvođača vezanih za projekat.

Program dugoročnog mentorstva počinje profesionalnim usavršavanjem u septembru 2020. godine.

“Balkanska muzika više nisu samo duvački instrumenti i harmonika, međutim, tržište mora biti bolje povezano sa globalnom publikom. Regionalna scena world music žanra je pokazala svoju najuzbudljiviju stranu sa pobednicima kao što su Naked iz Srbije i čelista Lakiko iz Bosne i Hercegovine”, poručuju organizatori.

Neiskorišćeni potencijal Balkana MOST donosi u Berlin, Brisel, London i druge gradove Evrope, putem devetočlanog konzorcijuma koji predvodi Hangvető iz Budimpešte.

Podržana od strane projekta Kreativna Evropa, misija MOSTa je da izgradi samoodrživu mrežu kreativaca muzičke industrije između Balkana i ostatka kontinenta.

“Svi akteri u industriji moraju imati nekakvu korist od ovakvog projekta da bi on funkcionisao”, kaže direktor programa Balázs Weyer.

Nikada ranije nije bilo toliko važno ojačati veze unutar muzičke industrije, budući da je pandemija korona virusa značajno ugrozila prihode muzičkog sektora. Tako su u julu mesecu proglašeni pobednici u četiri kategorije istaknuvši 10 bendova, 20 festivala, 26 mladih menadžera i 10 urbanih kreativaca koji su stvorili MOST kojim se povezuje Balkan sa ostatkom Evrope. Među izabranim bendovima nalaze se Naked, Rođenice, Shira Utfila, Almir Meskovic & Daniel Lazar, Divanhana, Lakiko, NAiRUZ, Balkan Taksim, Oranitza i Gipsy Groove. Kriterijumi na osnovu kojih su odabrani pobednici sa Balkana jesu umetnički internacionalni potencijal, raznovrsnost odabranih izvođača, popularnost i umetnička vrednost performansa kao i razvijenost menadžmenta izvođača.

MOST je pobednicima obezbedio program mentorstva sa eminentnim evropskim muzičkim profesionalcima, petodnevni trening na temu menadžmenta benda i stvaranja umetničkog portfolija, kao i finansijsku podršku za njegovo kreiranje, zatim učešće na internacionalnim nastupima i na najvećoj svetskoj muzičkoj konferenciji „WOMEX 2020“ u Budimpešti, ali i povezivanje sa drugim muzičkim profesionalcima na Balkanu i finansiranje troškova izvođača vezanih za projekat. Program dugoročnog mentorstva počinje profesionalnim usavršavanjem u septembru 2020. godine.

Balkanska muzika više nisu samo duvački instrumenti i harmonika, međutim, tržište mora biti bolje povezano sa globalnom publikom. Regionalna scena world music žanra je pokazala svoju najuzbudljiviju stranu sa pobednicima kao što su Naked iz Srbije i čelista Lakiko iz Bosne i Hercegovine.

Neiskorišćeni potencijal Balkana MOST donosi u Berlin, Brisel, Lodnon i druge gradove Evrope, putem devetočlanog konzorcijuma koji predvodi Hangvető iz Budimpešte. Podržana od strane projekta Kreativna Evropa, misija MOST-a je da izgradi samoodrživu mrežu kreativaca muzičke industrije između Balkana i ostatka kontinenta. „Svi akteri u industriji moraju imati nekakvu korist od ovakvog projekta da bi on funkcionisao“, kaže direktor programa Balázs Weyer. Nikada ranije nije bilo toliko važno ojačati profesionalne veze. Upravo zbog toga je MOST izgrađen na četiri stuba: izvozu talentovanih balkanskih muzičara, obučavanju mladih bukera i menadžera, olakšavanju festivalske razmene uparivanjem događaja sa različitih krajeva kontinenta i pužanju podrške urbanim kreativcima u pokretanju njihovih projekata i saradnji sa lokalnom administracijom.

“MOST ima za cilj da izgradi takve međunarodne veze, pa čak i u trenutnoj vanrednoj situaciji projekat ima za cilj da olakša kreativni tok i onda kada je sve ostalo pod blokadom“, kaže Christine Semba, koja je na čelu WOMEX specijalnih projekata berlinskih Piranha Arts. Neki od muzičara MOST-a imati će priliku da nastupe na VOMEX-u, najvažnijem globalnom događaju svetske muzike, koji će se održati od 21. do 25. oktobra u Budimpešti.

Izvor: 

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.