Dvorište Dečijeg sela obogaćeno jelkama

0
Foto: grad novi sad

Članica Gradskog veća za imovinu i imovinsko-pravne poslove, zaštitu životne sredine, održivi razvoj i energetsku efikasnost Mira Radenović, direktor JKP „Gradsko zelenilo“ Miloš Egić i predstavnici Pokreta gorana Novog Sada su u okviru kampanje „Produžimo život jelkama“, prisustvovali sadnji jelki u Dečijem selu.

Foto: grad novi sad

Tokom kampanje, koju su vodili Gradska uprava za zaštitu životne sredine, JKP „Gradsko zelenilo“ i Pokret gorana Novog Sada, sa ciljem da se jelke zaštite od bespravne seče pred božićne i novogodišnje praznike, ukupno je poklonjeno 200 jelki sa busenom novosadskim školama, vrtićima, Dečijoj bolnici i ustanovama za decu i stare. Sve ove ustanove su nakon novogodišnjih praznika zasadile jelku sa busenom u svom dvorištu, a u Dečijem selu, koje je obogaćeno sa 12 jelki tokom kampanje, danas je zasađeno i preostalih šest.

– Gradska uprava za zaštitu životne sredine zajedno sa JKP „Gradsko zelenilo“ je na početku godine pokrenula akciju „Oživimo parkove“ i ta akcija podrazumeva ozelenjavanje različitih površina na teritoriji grada, kao što su parkovi i ustanove poput Dečijeg sela u Sremskoj Kamenici. Projekat smo realizovali uz pomoć Pokreta gorana Novog Sada koji su ovu ideju i osmislili, kupili smo 200 jelki sa busenom i podelili ih različitim institucijama, vrtićima i školama po gradu, koja su imala svoju novogodišnju i božićnu jelku, okitili je i sad, nakon praznika ove jelke čuvamo, i sadimo ih u prirodi. Cilj ove akcije, pored ozeljenjavanja i očuvanja životne sredine jeste i to da se podigne svest građana, naročito dece da ne treba seći drveće, nego ga negovati i pustiti da raste – rekla je Mira Radenović.

Direktor Dečijeg sela Mirko Jankelić dodelio je zahvalnice učesnicima kampanje zbog uspešne saradnje na projektu i rekao da je zajednički trud veoma važan pri planskom pošumljavanju i uređenju okruženja, kako bi se deci poboljšao kvalitet boravka u selu.

Gradska uprava za zaštitu životne sredine je svakoj obrazovnoj ustanovi sa područja Grada poklonila jelku sa busenom, distribuciju je vršilo JKP „Gradsko zelenilo”, a Pokret gorana je realizovao virtuelnu „Malu školu aranžiranja cveća“ – obuku o izradi novogodišnjih aranžmana i ekoloških ukrasa za jelku, kao i takmičenje u kićenju jelki svih prijavljenih škola. Svaki učesnik programa dobio je promotivni i edukativni materijal, a najuspešnije ekipe i njihovi učitelji imaće priliku da pohađaju kamp “Eko pustolovina u Sremskim Karlovcima” tokom proleća ove godine, kako bi obogatili svoja znanja o zaštiti prirode kroz druženje sa vršnjacima.

Članica Gradskog veća Mira Radenović je podsetila i na važnost postojanja parkova u urbanim sredinama, odnosno na akciju „Oživimo parkove“, koja predstavlja kontinuirani nastavak velike akcije „10000 stabala za Novi Sad“.

– U okviru akcije „Oživimo parkove“, planirana je sadnja, kao i uređenje zelenila u 22 novosadske škole sredstvima iz budžeta Grada, sa ciljem poboljšanja mikroklimatskih uslova školskih objekata, jačanja ekološke svesti i podsticanja svestranog razvoja dece. Tim povodom, u OŠ „Prva vojvođanska brigada“ sutra će biti uređeno zelenilo i posađeno 10 novih stabala – naglasila je Mira Radenović.

Izvor: Brif

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.