“Ciklonizacija” izvela prve vazdušne tretmane protiv rečnih komaraca

0
Foto: pixabay.com

Novosadska “Ciklonizacija” izvela je juče prve ovogodišnje tretmane protiv ruralnih ili rečnih komraca. Reč je o biološkom tretmanu iz vazduha protiv larvi ove vrste komaraca.

Prethodnih dana sproveden je monitoring na celom toku Dunava kroz teritoriju grada Novog Sada. Na osnovu rezultata monitoringa, ekipa “Ciklonizacije” je juče helikopterom izvela tretman izvorišta komaraca na području Petrovaradina, Subića, Kameničke ade i Begeča, objašnjava Dario Aćimović, menadžer za odnose sa javnošću “Ciklonizacije”.

Podsetimo da je ovogodišnja sistematska akcija zaštite zdravlja građana od komaraca startovala pre desetak dana. Akcija je počela izvođenjem tretmana protiv urbanih ili, takozvanih, kućnih komaraca u zatvorenom i na otvorenom u kvartovima na Novom naselju u kojima se nalaze zgarde čiji podrumi su konstantno po vodom i koji su idelana izvorišta komaraca tokom cele godine. Na ovom području su izvedeni prvo larvicidni tretmani, a potom i tretmani sa zemlje protiv odraslih formi komaraca. U prvom krugu obuhvaćen je samo navedeni deo ovog naselja, dok je u drugom krugu obuhvaćeno celo Novo naselje i Satelit.

Aćimović navodi da je monitoring kućnih komaraca sproveden na celoj teritoriji grada Novog Sada i prigradskih naselja i da je pokazao da zasada nema potrebe za tretmanima u drugim delovima grada.

“Činjenica je da smo poslednjih godina suočeni sa izmenjenim klimatskim uslovima, koje su u kombinaciju sa drugim faktorima, dovele po povećane opasnosti od širenja zaraznih bolesti koje prenose komarci. Uzimajući u obzir da je ‘Ciklonizacija’ 2018. godine u Novom Sadu otkrila odrasle jedinke azijskog tigrastog komarca (Aedes albopictus), a da je tokom prošle sezone detektovala i širenje ove invazivne vrste iz prvobitnih rezervoara po obližnjim delovima grada, kao i činjenicu da ove godine nije bilo prave zime i kontinuiranih niskih temperature, očekujemo da nije bilo prirodne redukcije njihove brojnosti. Zato će ove sezone poseban akcenat biti stavljen na monitoring i tretmane protiv ove vrste komaraca”, kaže Aćimović.

Tigrasti komarac je invazivna vrsta, poreklom iz Jugoistočne Azije, koja se poslednjih godina širi po Evropi. Do širenja dolazi zbog povećenog i ubrzanog prometa roba u svetu, ali verovatno i zbog izmenjenih klimatskih uslova poslednjih godina. Ono što odlikuje tigraste komarce je činjenica da im je za reprodukciju dovoljna i izuzetno mala količina vode. Reč je o komarcima koji su obično sitniji od domaćih rečnih i ubranih komaraca, ali i izuzetno agresivnim u traženju krvnog obroka. Pri tome, za razliku od domaćih koji uglavnom imaju pik ujutro i uveče, tigrasti komarci su aktivni i “grizu” veći deo dana.

“Takođe, vodeći računa o zdravlju građana i uvažavajući činjenicu da je u našoj zemlji od 2012. godine i zvanično registrovana zaraženost komaraca virusom Zapadnog Nila, a da je godine 2013. u Srbiji zabeležena najveća epidemija obolelih od virusa Zapdnog Nila na teritoriji Evrope,  Novi Sad je prvi od gradova koji počeo da izdvaja i resurse za kontinuirano praćenje brojnosti i zraženosti komaraca tokom cele sezone i na teritoriji celog grada. Na našem području dominanti prenosioci ove bolesti su urbani, ili kućni, komarci, a može da je prense i azijski tigrasti komarac. Zato će ‘Ciklonozacija’, u saradnji sa gradskom upravom i Institutom za javno zdravlje Vojvodine, redovno tokom sezone slati uzorke komaraca na analizu. Uz to, kako je jedina efikasna zaštita stanovništva sistematsko suzbijanje komaraca i držanje njihove brojnosti ispod kritičnog nivoa, tretmani će se izvoditi konktinurano na svim lokacijama čim monitoring pokaže povećanu brojnost komaraca”, objašnjava Aćimović.

Inače, sistematska akcija zaštite zdravlja građana od komaraca podrzumeva monitoring larvi i odraslih komaraca, biološke i hemijske tretmane protiv larvi komaraca sa zemlje, vode i iz vazduha, kao i tretmane protiv odraslih formi komaraca sa zemlje, sa vode i iz vazduha. Takođe, podrazumeva i kontrolu uspešnosti svih vrsta tretmana.

U toku i borba protiv krpelja

Kada je reč o ovogodišnjoj sistematskoj akciji zaštite zdravlja građana od krpelja, “Ciklonizacija“ je izvela monitoring svih uređenih zelenih javnih površina u gradu i progradskim naseljima. Na osnovu ovog monitoringa pre nedeču dana počele je i serija tretmana.

“Krenuli smo od Petrovaradina i Sremske Kamenice sa jedne strane i prigradskih naselja i oboda grada sa bačke strane. Tretmane ćemo sprovoditi od oboda prema centru grada i očekujemo da prva serija bude sprovedena u narednih desetak dana, ukoliko nam to dopuste vremenski uslovi”, kaže Aćimović.

Činjenica je da su krpelji najaktivniji u proleće i na jesen, te će u ovom periodu i tretmani biti češći, a sistematski pristup suzbijanju krpelja odgovor je novosadske gradske uprave i “Ciklonizacije“ na činjenicu da se iz godine u godinu povećava procenat krpelja koji prenose opasnu lajmsku bolest.

Sistematska akcija obuhvata parkove, šetališta, igrališta i sve druge uređene zelene javne površine, a kao i ranijih godina akcenat je na prostorima na kojima se okupljaju deca i prostorima određenim za istrčavanje i šetnju kućnih ljubimaca.

Nastavlja se i dezinfekcija

Paralelno sa ovim redovnim delatnostima, “Ciklonizacija“ će, sve dok to struka bude preporučivala, nastaviti sa preventivnim merama kojim se štite zdravlja i životi Novosađana i sprečava širenje korona virusa. Svakodnevno se dezinfikuju kvartovi u okolini svih zdravstvenih ustanova i gerontoloških centara, širi centar grada, svi bulevari i prometnije ulice u gradu i prigradskim naseljima. Dezinfikuju se i sva javne ustanove, zgrade suda, policije i žandamerije, inspekcija, vozila hitne pomoći, pijace. Takođe nastavlja se i akcija dezinfekcije ulaza svih stambenih zgrada.

Autor: nsuzivo.rs

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.