Četiri konkursa za kulturne i umetničke programe u okviru projekta “Novi Sad – Evropska prestonica kulture”

0

U cilju obogaćivanja kulturnog i umetničkog programa u okviru projekta “Novi Sad – Evropska prestonica kulture” koji će biti realizovan u godini titule, tj. 2022. godine, te podsticanja uključivanja lokalne i nacionalne scene u kulturni projekat od nacionalnog značaja, od danas, pa do kraja decembra, biće raspisana četiri konkursa za ukupno osam programskih lukova projekta “Novi Sad – Evropska prestonica kulture”.

Rok za prijavu za sve konkurse je ponedeljak, 1. februar, dok prijave za prvi konkurs, za programske lukove “Dunavsko more” i “Tvrđava mira” počinju danas, 1. decembra. U naredne tri nedelje biće raspisani i konkursi za programske lukove “Heroine” i “Seobe” (8. decembra), “Druga Evropa” i “Kaleidoskop kulture” (15. decembra), kao i “Doček” i “Budućnost Evrope” (22. decembra), a sve informacije o propozicijama, rokovima, potrebnoj dokumentaciji i ostalim detaljima u vezi sa konkursima biće dostupne na zvaničnoj internet stranici (segment: Javni pozivi) projekta “Novi Sad – Evropska prestonica kulture”.

Projekti sa kojima se aplicira na konkurse moraju u osnovi biti javni, kulturni i umetnički programi, koji su u skladu sa programskim konceptom i umetničkom vizijom “Za nove mostove”, koje je razvila Fondacija “Novi Sad – Evropska prestonica kulture”.

Na konkursima mogu učestvovati: ustanove kulture čiji je osnivač Republika Srbija, Autonomna pokrajina Vojvodina ili jedinica lokalne samouprave, odnosno pravna lica koja obezbeđuju sredstva za obavljanje poslova i ostvarivanje ciljeva iz navedenih izvora, kao i pravna lica, udruženja i drugi pravni subjekti sa sedištem na teritoriji Republike Srbije registrovani za obavljanje delatnosti iz oblasti kulture i umetničkog stvaralaštva, druge nevladine organizacije iz oblasti kulture, kao i one registrovane za obavljanje naučno-obrazovne delatnosti. Predloženi projekti moraju biti realizovani na teritoriji Grada Novog Sada i “Zone 021” (opštine Irig, Beočin i Sremski Karlovci). U izuzetnim slučajevima finalni program može biti realizovan i u drugim mestima. Glavni programi i aktivnosti u okviru projekta moraju biti vidljivi i realizovani tokom 2022. godine.

Umetnički koncept projekta “Novi Sad – Evropska prestonica kulture” baziran je na osnovnim vrednostima Evropske unije, kao što su ljudska prava, multikulturalnost, interkulturni dijalog, zaštita životne sredine, kultura mira, društvena inkluzija. Povezujući ih sa istorijom, kulturom i identitetom Novog Sada definisana su četiri programska mosta, a neki od njih simbolično su nazvani po postojećim novosadskim mostovima, odnosno prema vrednostima koje grad želi da ojača i dodatno razvije u kontekstu evrointegracija. To su mostovi: “Sloboda”, “Duga”, “Nada” i “Ljubav”.

Programski mostovi su podeljeni na specifične tematske celine, takozvane programske lukove – “Doček”, “Druga Evropa”, “Seobe”, “Tvrđava mira”, “Budućnost Evrope”, “Heroine”, “Dunavsko more” i “Kaleidoskop kulture”. Ovi lukovi će u godini titule biti prezentovani u unapred definisanim vremenskim intervalima kroz realizaciju projekata iz Aplikacione knjige, a cilj pokrenutih konkursa je dopuna programa iz Aplikacione knjige kroz uključivanje lokalne i nacionalne scene.

Kao deo strategije razvoja kulture Novog Sada do 2026. godine, ali i kao deo postavljenih ciljeva za pripremu godine titule, novi konkursi Fondacije “Novi Sad – Evropska prestonice kulture” predstavljaju nastavak građenja “novih mostova” u kome ljudi i procesi stvaraju prostore i programe, trajne legate projekta “Novi Sad – Evropska prestonica kulture”.

Izvor: Nsuzivo.rs

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.