Besplatno psihološko savetovalište za samohrane roditelje i decu

0

Gradska uprava za socijalnu i dečiju zaštitu i Pokrajinski sekretarijat za zdravstvo, socijalnu politiku i demografiju su prepoznali navedenu problematiku kao značajnu te je i ove godine podržao finansijski inicijativu Fondacije Deci na dar i pomogli pokretanje Psihološke podrške samohranom roditeljstvu. Susreti se održavaju do decembra svake subote, počev od 21. septembra od 18 do 20 časova u prostorijama Dečijeg kulturnog centra.

Besplatno savetovalište i psihološka podrška samohranim roditeljima se sastoji od savetodavnog rada sa roditeljima i paralelnog grupnog (po potrebi i individualnog) rada sa njihovom decom.  Ovim je omogućeno i deci i roditeljima da se efikasnije suoče sa situacijom razvoda i rastave ili gubitka i nauče da se uspešno prilagode na novu životnu okolnost.

Rad sa roditeljima

Sadržaj programa Psihološke podrške samohranom roditeljstvu podrazumeva individualno savetovanje sa samohranim roditeljima (rad na definisanju odnosa roditelj-dete, definisanju faze razvoda u kojoj se roditelj nalazi, utvrđivanje trenutnih problema sa kojima se roditelj suočava i definisanje koraka za njihovo prevazilaženje, rad na asertivnosti i osnaživanju samohranih roditelja…)

Voditelj Psihološke podrške samohranom roditeljstvu je Vesna Premić, koordinator projekta dipl. psiholog-master, sa radnim iskustvom u obrazovanju i socijalnoj zaštiti.

Rad sa decom

Rad sa decom podrazumeva grupni rad sa oko 15 učesnika, uzrasta od 7 do 15 godina, gde će se deca putem interaktivnog radioničarskog rada upoznati sa temama specifičnim za decu razvedenih roditelja, te dobijati psihološku podršku i pomoć u prevladavanju poteškoća nakon i tokom razvoda roditelja. Obrađivaće se teme usmerene na osnaživanje kapaciteta dece i razvijanje emocionalnih veština i mehanizama prevladavanja. Pored radioničarskog rada, vodiće se grupna psihološka savetovanja u cilju normalizacije, pružanja podrške i formiranja sigurnog prostora gde će deca moći da iznesu svoje probleme i sumnje bez osude i straha. Neke od tema koje će se obrađivati sa učesnicima su: upoznavanje i uvođenje u temu razvoda, definisanje, prepoznavanje i razumevanje osećanja dece, utvrđivanje identiteta i samosvesti kod deteta (bezuslovno prihvatanje), aktivno slušanje, rad na odnosu sa roditeljima, trenutni problemi i poteškoće sa kojima se suočavaju u porodici, školi i uopšte okruženju…

Voditelj psiholoških radionica za decu je: Dušanka Ilić, diplomirani pedagog i dečiji psihoterapeut, koja će kroz interaktivani radioničarski rad na pažljivo izabrane teme pružiti podršku i pomoć deci  u prevladavanju poteškoća nakon razvoda roditelja.

Zbog ograničenog broja učesnika prijave za savetovalište su obavezne.

Zainteresovani roditelji se mogu prijaviti putem:

  • FB stranice: “Besplatna škola roditeljstva za samohrane roditelje i savetovalište za decu“
  • putem telefona: 063521123 i 069633-096
  • putem maila na [email protected]

Autor: nsuzivo.rs

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.