Akcije “Ciklonizacije” protiv komaraca i krpelja u punom jeku

0

Činjenica je da su krpelji najaktivniji u proleće i na jesen, te će u ovom periodu i tretmani biti češći, a sistematski pristup suzbijanju krpelja odgovor je novosadske gradske uprave i “Ciklonizacije“ na to što se iz godine u godinu povećava procenat krpelja koji prenose opasnu lajmsku bolest.

Sistematska akcija zaštite zdravlja građana od komaraca na teritoriji grada Novog sada počela je u drugoj polovini aprila serijom larvicidnih i tretmana protiv odraslih jedinki komaraca, a proteklog vikenda “Ciklonizacija” je izvela i treći krug tretmana.

“U subotu su naše ekipe, na osnovu rezultata monitoringa, izveli tretmane sa zemlje protiv odraslih formi urbanih, ili, takozvanih, kućnih komaraca. Tretmani su obuhvatili područje na kojem je utvrđeno prisustvo komaraca, a to su Telep, Adice, Veternik i Novo naselje”, objašnjava Dario Aćimović, menadžer za odnose sa javnošću “Ciklonizacije”.

U okviru ovogodišnje akcije, već u sredu planirano je, kaže Aćimović, kontrolno aero-foto mapiranje kanala i stalnih bara na teritoriji celog grada.

“’Ciklonizacija’ već godinama, u okviru akcije zaštite Novosađana od komaraca, iz aviona, helikoptera i droniva mapira sva potencijalna izvorišta komaraca i na Dunavu i na kanalima i stalnim barama. Ove mape dopunjavaju se svake sezone i u kombinaciji sa Geografskim informacionim sistemom daju nam mogućnost da predvidimo aktiviranje izvorišta i na vreme uradimo i larvicidne I tretmane protiv odraslih komaraca. Takodje nam daju mogućnost da brojnsot komarac redukujemo prvo biološkim preparatima”, objašnjava Aćimović.

Kako kaže, na osnovu ovog mapiranja, već u četvrtak biće izvedeni i larvicidni tretmani protiv komaraca na kanalima i stalnim barama. Na području grada tretmani će biti izvedeni sa zemlje i sa vode amfibijama, dok će na rubnim delovima grada tretman biti izveden iz helikoptera.

Paraleno sa borbom protiv komaraca, “Ciklonizacija” u okviru redovnih aktivnosti sprovodi i sistematsku akciju zaštite zdravlja građana od krpelja. Prvi krug monitoringa i tretmana izveden je krajem aprila i početkom maja, a danas je počeo drugi krug monitoringa.

“Već od srede očekujemo početak serije tretmana na osnovu ovog monitoringa. Činjenica je da su krpelji najaktivniji u proleće i na jesen, te će u ovom periodu i tretmani biti češći, a sistematski pristup suzbijanju krpelja odgovor je novosadske gradske uprave i ‘Ciklonizacije’ na činjenicu da se iz godine u godinu povećava procenat krpelja koji prenose opasnu lajmsku bolest”, kaže Aćimović.

Sistematska akcija obuhvata parkove, šetališta, igrališta i sve druge uređene zelene javne površine, a kao i ranijih godina akcenat je na prostorima na kojima se okupljaju deca i prostorima određenim za istrčavanje i šetnju kućnih ljubimaca.

Autor: nsuzivo.rs

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.