Novi Sad u Projektu ”Lokalne samouprave, organizacije civilnog društva i mediji za odgovornije javne

0

Projekat ”Lokalne samouprave, organizacije civilnog društva i mediji za odgovornije javne finansije” predstavljen je u Gradskoj kući, a o njemu su govorili šef Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj Grada Novog Sada Goran Sečujski, programski koordinator Projekta Bogdan Urošević u ime Beogradskog fonda za političku izuzetnost i generalni sekretar Evropskog pokreta u Srbiji – lokalnog veća Novi Sad Aleksandar Simurdić.

Kako je rečeno Projekat sprovodi Beogradski fond za političku izuzetnost u saradnji sa Asocijacijom nezavisnih elektronskih medija, a uz finansijsku podršku Programa Ujedinjenih nacija za razvoj, deo je šireg programa ”Unapređenje revizije na lokalnom nivou za efikasnije upravljanje javnim finansijama” koji Program Ujedinjenih nacija za razvoj sprovodi u saradnji sa Centralnom jedinicom za harmonizaciju Ministarstva finansija Republike Srbije.

– Očekujemo otvoreni dijalog sa predstavnicima civilnog društva i privrede na temu izrade budžeta, odnosno njegovog dela za zapošljavanje i poljoprivredu, kao i projekata koji se finansiraju iz fondova Evropske unije, u čemu je naš grad imao dobar uspeh, čak je projekat ”Lipov med” prošle godine proglašen za najbolji u EU. Opredelili smo se za tu oblast javnih finansija jer ona pokriva različita polja od podrške poljoprivrednicima, preko zapošljavanja pripravnika i samozapošljavanja, do razvoja turizma – naglasio je Goran Sečujski.

Projektom će biti obuhvaćeno 15 opština/gradova širom Srbije, a u Novom Sadu realizuje se u saradnji Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj Grada Novog Sada, Gradske uprave za privredu i Evropskog pokreta u Srbiji – lokalnog veća Novi Sad uz medijsku podršku Novosadske televizije. Programski koordinator Projekta Bogdan Urošević saopštio je da su rezultati istraživanja pokazali da građani nisu dovoljno informisani o tome šta je lokalni budžet i koja mu je svrha, koje su nadležnosti lokalnih samouprava ali i tome kako oni sami mogu da doprinesu tom budžetu. Glavne ciljne grupe Projekta su rukovodioci korisnika javnih sredstava u lokalnim zajednicama, zaposleni u službama finansija, interni revizori, lokalne organizacije civilnog društva, mediji i građani.

Uključivanje građana u budžetski proces pozitivno utiče na transparentnost budžetskog procesa, a ocenjeno je da Projekat treba da doprinese stabilnoj klimi unutar lokalne zajednice, kao i društvenom konsenzusu oko zajedničkog cilja, što je u krajnjoj liniji dobrobit svih građana.

Izvor: Brif.rs

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.