“Novi Sad 2021” u Berlinu na Evropskom samitu o kulturnom nasleđu

0
Foto: novisad2021.rs

„Novi Sad 2021“ jedina je Evropska prestonica kulture koja je pozvana da učestvuje u centralnom godišnjem događaju posvećenom temi kulturnog nasleđa – „Evropskom samitu o kulturnom nasleđu“ (‘European Cultural Heritage Summit’).

Samit se održao od 18. do 24. juna u Berlinu i Evropska unija prepoznala ga je kao jedan od najznačajnijih javnih događaja u okviru Evropske godine kulturnog nasleđa.

Direktor Fondacije „Novi Sad 2021“, Nemanja Milenković u okviru Debate o evropskoj politici „Delimo nasleđe – razmenjujemo vrednosti“ (‘European Policy Debate: Sharing Heritage – Sharing Values’) dao je inspirativan uvodni govor u sesiju „Premošćavanje lokalnog i evropskog” (‘Bridging local and European’). Tom prilikom Milenković je predstavio projekat „Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture“ ukazujući na osnovne vrednosti i uverenja koji su polazne tačke ka ispunjenju misije Fondacije, a to je: kreiranje i prezentovanje programa koji koriste kulturu kao katalizator za razvoj kulturnih kapaciteta grada i doprinose pojačanoj vidljivosti Novog Sada na lokalnoj i međunarodnoj sceni.
Učesnici sesije „Premošćavanje lokalnog i evropskog”, pored Milenkovića, bili su i Lars Amreus (Lars Amréus) generalni direktor Odbora za nacionalno nasleđe, Švedska; Rafal Datkevič (Rafał Dutkiewicz) gradonačelnik Vroclava, Poljska; Markus Leve (Markus Lewe) predsednik Udruženje nemačkih gradova / Gradonačelnik Munstera, Nemačka; Nina Obuljen Koržinek (Nina Obuljen Koržinek) Ministarka kulture, Hrvatska; Oliver Martin (Oliver Martin), predsednik Saveta Međunarodnog centra za proučavanje očuvanja i obnove kulturnih dobara i šef odseka Švajcarske federalne kancelarije za kulturu dok je sesijom predsedavala Beatris Keli (Beatrice Kelly), Nacionalni koordinator za Evropsku godinu kulturnog nasleđa u Irskoj i šef politike i istraživanja Saveta za nasleđe u Irskoj.

Ideja „Evropskog samita o kulturnom nasleđu“ je da angažuje i okupi što raznolikije interesne grupe, donosioce odluka, kulturne menadžere i uključi ih u realizaciju veoma ambicioznog programa u godini Evropskog kulturnog nasleđa. Samitu prisustvuju najviši predstavnici evropskih institucija, država članica i organizacija civilnog društva iz cele Evrope.

Izvor: Brif.rs

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.