Nagrađeni timovi koji su izradili najbolje mobilne aplikacije

0

Danas su u Gradskoj kući dodeljene nagrade u vidu laptop i tablet računara timovima koji su izradili najbolje mobilne aplikacije u okviru projekta „WeLive“ koji se finansira iz Programa „HORIZON 2020“.

Cilj projekta je unapređenje efikasnosti javnih servisa na bazi otvorenih podataka u oblastima ekologije i kulture.

Prvu nagradu je osvojio tim „Nas troje“ za izradu mobilne aplikacije za ideju „Street Art Novi Sad“ i dobio tri laptop računara marke „ASUS“. Druga nagrada je otišla u ruke „ZeroCodeTeam“-a  za mobilnu aplikaciju za ideju „Grad Novi Sad mesečno baci 100 000 eura u plastici“ koji je takođe osvojio tri laptop računara, dok je treća nagrada u vidu tri tablet računara pripala timu „UrbanStreetArtNS“ za ideju „Street Art Novi Sad“.

“Trenutno smo u završnoj fazi projekta „WeLive“, kako ga mi zovemo „Novi koncept javne uprave“ koji je zasnovan na gradskim mobilnim servisima, a u čijoj izradi učestvuju građani Novog Sada. Ovaj projekat je trajao tri godine, a u njemu učestvuje 12 partnera od kojih tri iz Srbije, i to Grad Novi Sad, JKP „Informatika“ i privatni partner „Dunav net“. Ovo je ujedno i pilot projekat u kojem učestvuju četiri grada – Bilbao, Trento, Novi Sad i Helsinki. Najveći značaj za Grad Novi Sad je tema otvorenih podataka koje smo pokrenuli u okviru ovog projekata, nešto što je potpuno novo za Republiku Srbiju”, rekao je mr Goran Sečujski prilikom uručivanja nagrada  i zahvalio na učešću sugrađanima koji su davali ideje i predloge i za nagradu dobili mobilne telefone.

On je takođe dodado da projekat je vredan oko 3,3 miliona evra, i da je Grad Novi Sad  dobio 130 000 evra koje je iskoristio kako za putovanja i sticanje novih iskustva u većim evropskim gradovima, tako i za nagrade.

U ime prvonagrađenog tima „Nas troje“ Stefan Perlić je rekao da je aplikacija nastala iz ideje da je Novi Sad Evropska prestonica kulture 2021. godine i da je napravljena tako da se preko aplikacije može pronaći ulična umetnost i sve lokacije na kojima se ona nalazi u Novom Sadu.

Damjan Jelić je u ime „ZeroCodeTeam“-a  rekao da je aplikacija „Grad Novi Sad mesečno baci 100 000 eura u plastici“ nastala kao ideja da se apeluje na svest građana kako i koliko se reciklažom može uštedeti, ali i sačuvati životna okolina.

“Aplikacija je predviđena za reciklažu plastike, ali se može primeniti i na druge materijale koji se mogu reciklirati, a takođe i na ostale gradove u Srbiji”, rekao je Damjan Jelić.

Izvor: Brif.rs

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.