Na skupu u Beogradu o daljoj saradnji Srbije i Kine

0

Međunarodni forum “Pojas i put – trendovi saradnje Kine i Srbije”, održan je danas u hotelu “Falkensteiner” u Beogradu, u cilju jačanja saradnje i tradicionalnog prijateljstva NR Kine i Republike Srbije. Forum su organizovali Kineska akademija društvenih nauka sa Konfucijevim institutom Univerziteta u Novom Sadu i Društvom kinesko-srpske kulturne razmene u Beogradu. O značaju saradnje dve zemlje i njenih pokrajina na otvaranju Foruma govorio je potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za privredu i turizam Ivan Đoković.

Forum je imao za cilj da predstavi kako osnovna polazišta i obeležja temelja inicijative “Jedan pojas, jedan put”, kao jednog od najambicioznijih razvojnih projekata današnjice, tako i dodatne i sporedne aspekte, koji svakako utiču na implementaciju ovog globalnog projekta. Takvi aspekti su obrazovanje, ekologija, energetska efikasnost, ali i nov koncept “treći stub kulturoloških obeležja”, tačnije kineske kulture koja biva sve zastupljenija, kako u Evropi, tako i na Američkom kontinentu, te negovanja ljudskih i moralnih vrednosti, kao i civilizacijskih tekovina.

U svom obraćanju potpredsednik Đoković je posebno istakao činjenicu da je AP Vojvodina sestrinska pokrajina sa tri kineske provincije, te da postoji mnoštvo pozitivnih aspekata u pogledu ekonomske, trgovinske i kulturne saradnje, ali i infrastrukturni i energetski projekti, rad Konfucijevog instituta. “U političkoj, geostrateškoj i ideološkoj ravni, projekat “Jedan pojas, jedan put” je veoma važan, kao i promocija principa trećeg stuba kulturoloških i civilizacijskih tekovina, ali i činjenica da je Srbija prepoznata kao jedna od ključnih strateških zemalja u okviru projekta. Danas Kina i Srbija imaju priliku da učestvuju u zajedničkom projektu, koji kroz izgradnju svetske infrastrukture i jačanje ekonomije, trgovine i privredne saradnje, jača ne samo svetske integracije i širi kulturu, već utemeljuje i pomenuti treći stub civilizacijske kulture koja dolazi iz Kine”, rekao je Đoković.

Prema njegovim rečima, ovaj globalni projekat demantuje teorije neokapitalističkog društva o kraju istorije i sukobu civilizacija, te u ekonomskim i privrednim razmerama demantuje svetsku ekonomsku politiku. “Sva kulturna nadgradnja društava bi trebalo da predstavlja nadgradnju ukupnog čovečanstva i da potiče od slobodnog čoveka koji sam stvara i privređuje i svojom zaradom nadgrađuje i poboljšava svoje vrednosti, ali i vrednosti društva čiji je deo”.

“Pojas i put”, u okviru koga je Republika Srbija prepoznata kao strateški partner, jeste infrastrukturni projekat, odnosno savremena verzija drevnog Puta svile, često viđen kao zlatna era globalizacije. Sa više od 68 zemalja i 4,4 milijardi ljudi, ovaj projekat jasno pokazuje da geografska razuđenost i udaljenost zemalja koje su uključene u njegovu implementaciju, ne predstavljaju nesavladive i nepremostive prepreke.

Pored predstavnika organizatora današnjeg Foruma, učesnicima su se obratili i predstavnici Asocijacije kineskih privrednika Srbije, potom predstavnici akademske sfere, profesori i ugledni privrednici Kine i Srbije, predstavivši sve tešnju povezanost i saradnju na skoro svim poljima dveju zemalja. Predstavljen je i Konfucijev institut Univerziteta u Novom Sadu, koji je pored Instituta u Beogradu, sa pravom postao neodvojivi deo velike porodice Konfucijevih instituta u čitavom svetu, koja danas obuhvata više od 500 instituta.

Istog dana, u 18.30 časova, u prostorijama hotela “Radisson Blue Old Mill” potpredsednik Đoković će se obratiti učesnicima stručnog javnog skupa povodom predstojeće manifestacije 59. Međunarodno ocenjivanje vina “Vino Ljubljana”, i tom prilikom istaći pojedinosti programske politike i podsticajnih mera Sekretarijata za privredu i turizam namenjenih privrednim subjektima i civilnom sektoru za učešće na regionalnim i međunarodnim sajmovima. Gostima će se obratiti i direktor Ljubljanskog sajma Iztok Bricl direktor “Vino Ljubljana” Matjaž Kovačič.

Izvor: Vlada Vojvodine

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.