Na meti falsifikatora najčešće apoeni od 1.000 dinara i 100 eura

0
Foto: pixabay

U našoj zemlji je u toku 2017. godine otkriveno ukupno 5.834 falsifikovanih dinarskih i 945 falsifikata stranih novčanica i to najviše evra, kažu u Narodnoj banci Srbije. Na meti falsifikatora, najčešće se nalaze apoeni od 1.000 dinara pa ih je u 2017. otkriveno 2.770 komada.

Lažnih apoena od 2.000 dinara prošle godine bilo je 1.510 komada, dok je otkriveno 1.372 lažnih novčanica od 500 dinara. Kada je u pitanju strani novac, najčešće je reč o falsifikovanim evrima tako da ih je prošle godine bilo ukupno 778, dok je otkriveno 146 komada falsifikata američkih dolara.

Zajedno sa još nekim drugim valutama, to je ukupno 945 komada, najčešće se falsifikuje apoen od 100 evra, a zatim i od 50 evra i od 20 evra, rekao je za Tanjug direktor Odeljenja za nacionalne centre za borbu protiv falsifikovanja i za analizu novčanica i kovanog novca Miroslav Jeremić.

“Tu smo malo karakteristični jer se u zapadnoj Evropi najčešće falsifikuje 50 i 20 evra, kod nas 100 evra. U nekim godinama bude interesantan i apoen od 200 evra”, dodaje Jeremić.

Dinarski falsifikati su, kaže, u više od 90 odsto slučajeva loši ili osrednji pa ih prosečan građanin može prepoznati, pod uslovom da zna kako izgleda originalna novčanica, dok je situacija kod falsifikata stranog novca bitno drugačija jer postoje vrlo uspešno izrađeni primerci.

“Reč je o takvom kvalitetu falsifikata da se može desiti da čak i obučeni bankarski službenik propusti falsifikat, ako naravno ne obrati dovoljno pažnje i ako ne upotrebi određena pomagala da bi izvršio proveru”, kaže Jeremić.

Zato se, ističe, građanima preporučuje da prilikom kupovine stranog novca u menjačnicama ili bankama obavezno traže od banke ili menjača da im napišu u potvrdi o izvršenoj transakciji serijske brojeve, apoen i valutu koju su kupili.

“Ukoliko se desi da tako kupljenu novčanicu kasnije upotrebite pa se ispostavi da se radi o falsifikovanoj novčanici vi imate dokaz gde ste je kupili i u krajnjem možete da se obratite onome ko vam je prodao novčanicu za naknadu štete”, kaže Jeremić.

Najčešće se strani novac falsifikuje u inostranstvu, a Jeremić navodi da su po tome poznati Italijini iz okoline Napulja i Bugari.

“Međutim, bilo je slučajeva da je i u okolini Čačka postojala štamparija lažnog novca gde su falsifikovani američki dolari, a i pre oko godinu dana je u blizini Novog Sada otkrivena jedna štamparija takođe američkih dolara”, rekao je Jeremić.

Za američke dolare u Srbiji postoji obaveza banke ili menjača koji ih prodaju fizičkom licu da obavezno u potvrdu o izvršenoj transakciji upišu apoene od 50 i 100 američkih dolara, odnosno njihove serijske brojeve.

Izvor: Tanjug

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.