MUP do 15. jula nasilnicima izrekao 14.218 hitnih mera

0
Foto: mup.gov.rs

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije je, u skladu sa Zakonom o sprečavanju nasilja u porodici, od početka godine do 15. jula nasilnicima izreklo 14.218 hitnih mera, od čega je 4.282 mere privremenog udaljenja učinioca iz stana, dok je u 9.936 slučajeva izrečena mera privremene zabrane učiniocu da kontaktira žrtvu nasilja i prilazi joj.

Imajući u vidu da je porodično nasilje jedan od najvećih društvenih problema koji zahteva snažne i efikasne odgovore svih državnih institucija, ali i celokupnog društva, Ministarstvo je kao jedan od prioriteta u radu postavilo prevenciju i suzbijanje porodičnog nasilja i pružanje zaštite i pomoći žrtvama.

Šef Odseka za prevenciju porodičnog nasilja MUP-a Stana Pantelić ističe da je važno da sve žrtve prijave nasilje, jer najveći broj žena koje su ubijene ove godine nikada nisu prijavile nasilje.

„U toku 2018. godine u okviru porodičnog nasilja ubijeno je ukupno 30 osoba, od čega su 23 žene, a samo u tri slučaja je bilo prijava policiji za nasilje u porodici. Zato apelujemo na sve žrtve i svedoke nasilja da prijave policiji ukoliko imaju saznanja o porodičnom nasilju, jer ukoliko se nasilje ne prijavi, policija ne može da reaguje, spreči nasilje i pruži adekvatnu pomoć žrtvama nasilja. Ovom prilikom pozivam sve građane da prijave nasilje u porodici na brojeve telefona 192 ili 0800 100 600, koji su dostupni 24 časa i besplatni, a građani prilikom prijava mogu ostati anonimni. Porodično nasilje se ne sme tolerisati, već se mora prijaviti“ objašnjava Pantelić.

Ona dodaje da je u najvećem broju slučajeva sredstvo izvršenja ubistva žena bio nož ili upotreba fizičke snage.

„Uočeno je da su ove godine žene u osam slučajeva ubijene nožem, sedam puta uz upotrebu fizičke snage, u tri slučaja je korišćen čvrsti predmet, a u četiri slučaja žene su ubijene vatrenim oružjem, od čega je čak tri oružja bilo u ilegalnom posedu. Takođe, u dva slučaja je utvrđeno da je došlo do propusta u radu policijskih službenika, zbog čega je Sektor unutrašnje kontrole, nakon izvršene provere, protiv policajaca podneo krivične prijave. Propusti u radu neće se tolerisati i biće adekvatno sankcionisani“ ističe Pantelić.

Prema njenim rečima, do kraja godine planirana je obuka novih policijskih službenika za postupanje i primenu Zakona o sprečavanju nasilja u porodici.

„Do sada je obučeno 900 policijskih službenika, u skladu sa programom Pravosudne akademije, a očekujemo da još kolega prođe kroz ovaj program kako bi policija bila još efikasnija u postupanju prilikom porodičnog nasilja“ kaže Pantelić, navodi se u saopštenju MUP-a.

Izvor: mup.gov.rs

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.