MMF zadovoljan postignutim rezultatima Ministarstva za rad

0
Foto: minrzs.gov.rs

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević razgovarao je sa predstavnicima Međunarodnog monetarnog fonda, na čelu sa šefom Misije Džejmsom Rufom.

Na sastanku, ministar Đorđević upoznao je delegaciju MMF-a sa promenama u organizaciji i novom sistematizacijom u okviru Ministarstva, nakon analize zatečenog stanja, a sve u cilju uspostavljanja potpune finansijske kontrole i transparentnog trošenja sredstava.

Ministar Đorđević istakao je da su glavni ciljevi Ministarstva suzbijanje rada na crno i sive ekonomije i izrada socijalnih karata, koje će biti urađene po uzoru na najmodernije evropske zemlje koje imaju veliko iskustvo u digitalizovanju sistema javne uprave.

„Izrada socijalnih karata omogućiće pravedniju raspodelu socijalne pomoći, pomoć u radu inspektorata, ali i sprečavanje zloupotrebe finansijskih sredstava“, rekao je Đorđević i dodao da će na ovaj način sve biti pravičnije raspodeljeno u korist građana Republike Srbije kao i da će građani sa najmanjim primanjima biti prepoznati od strane sistema i po automatizmu dobijati socijalnu pomoć.

Ministar Đorđević predstavio je delegaciji MMF-a prioritete i planove rada Ministarstva, kao što su izmene i dopune zakona, među kojima je i Nacrt Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom, koji će se uskoro naći pred poslanicima Narodne skupštine Republike Srbije.

„U narednom periodu predložićemo izmene i dopune Zakona koji se tiču rada inspektorata, za koje verujem da će biti usvojene na nekim od sledećih zasedanja Narodne Skupštine. To će biti još jedan način da ojačamo borbu za sprečavanje rada na crno i efikasniju borbu protiv  sive ekonomije, a sve  u cilju ostvarivanja svih prava radnika“, rekao je ministar.

Đorđević je ukazao da su Vlada Republike Srbije i Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja pokrenuli intenzivniji rad u oblasti borbe protiv sive ekonomije i istakao da će protokol o saradnji, koji je Inspektorat za rad potpisao sa Poreskom upravom obezbediti povećanje prihoda za državni budžet i istovremeno više zaštititi prava radnika.

Šef Misije Džejms Ruf istakao je da ima razumevanja da je zbog personalnih promena u okviru Ministarstva došlo do određenih odlaganja, kao i da veruje u ozbiljnost Vlade Republike Srbije koja je do sada ispunjavala očekivanja po pitanju sprovedenih reformi i izrazio zadovoljstvo zbog postignutih rezultata na osnovu predstavljenih planova koji za cilj imaju uspostavljanje funkcionalnog i održivog sistema.

Izvor: minrzs.gov.rs

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.