Mirović obišao radove na uređenju deonice kanala Vrbas-Bezdan kod Sivca

0

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović obišao je danas kod Sivca velike radove koje su preduzele „Vode Vojvodine“ na izmuljenju deonice kanala na Vrbas-Bezdan na ovom terenu i tom prilikom izjavio da su ti radovi samo deo značajnih investicija koje se u ovoj godini realizuju u oblasti vodoprivrede na teritoriji AP Vojvodine.

On je naglasio i to da će se čišćenje i uređenje kanala Vrbas-Bezdan, poznatijeg kao Veliki bački kanal, nastaviti i narednih godina u kontinuitetu, sve dok se ne očisti u celoj svojoj dužini od 83 kilometra.

Pored radova na deonice kanala Crvenka-Sivac, Mirović je naveo da će se ove godine u Vojvodini izvoditi veći investicioni radovi na izgradnji i sanaciji kanala i vodoprivrednih objekata na još 10 lokacija, između ostalog i u zoni Save kod Hrtkovaca i Gomolave.

Predsednik Pokrajinske vlade je dodao da su za vodoprivredu i rebalansom pokrajinskog budzeta, koji će se sutra naći na dnevnom redu Skupštine Vojvodine, predviđena dodatna sredstva i podsetio da je samo pre nekoliko dana, u saradnji Pokrajinske vlade, lokalnih samouprava i „Voda Vojvodine“, već obezbeđeno više od 870 miliona dinara za čišćenje i održavanje kanala koji su tehnički manje zahtevniji nego Veliki bački kanal.

Naveo je, takođe, investicioni program za navodnjavanje više od 13.000 hektara koji se finansira iz Fonda Abu Dabi. U narednih nekoliko nedelja, očekuje se da počnu radovi na više lokacija kada je reč o pripremi sistema u tehničkom smislu, u delu spremnosti da se prihvate elementi za navodnjavanje i time započne ovaj važan posao koji je takođe, kako je rekao, decenijama bio zapušten.

Radovi na čišćenju Velikog bačkog kanala na deonici kanala Crvenka-Sivac dugoj 11 kilometara vredni su 60 miliona dinara. Prema rečima v.d. direktora „Voda Vojvodine“ Slavka Vrndzića, radovi će biti gotovi do početka jeseni i naredne godine se planira nova deonica uzvodno od Sivca, prema Somboru. Trenutno veliki bageri izvlače iz kanala sediment taložen u koritu više od pet decenija, uređuju se obale i pravi tzv. inspekciona staza širine od pet metara. Cilj je da se izmuljenjem udvostruči protok vode sadašnjih 18 na 35 kubnih metara u sekundi. Nakon završetka ovih radova pristupiće se razastiranju i uređenju zemljanih deponija.

Sve ove aktivnosti izvode se u cilju poboljšanja funkcionalnosti kanalske mreže Hidrosistema Dunav-Tisa-Dunav, kao višenamenskog sistema u pogledu navodnjavanja, odvodnjavanja, kao i korišćenja kanala u rekreativne svrhe.

Izvor: Brif.rs

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.