Mirović: Ekonomski razvoj prioritet svih prioriteta

0

Više od sto privrednika okupilo se danas u Ambasadi Republike Srbije u Mađarskoj na Srpsko-mađarskom poslovno-turističkom forumu, u organizaciji Privredne komore Vojvodine i Mađarsko-srpskog poslovnog saveta, uz podršku Pokrajinske vlade i Turističke organizacije Vojvodine.

Forum je otvorio predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović koji je medijima pre početka događaja rekao da je cilj današnjeg okupljanja privrednika, predstavljanje potencijala Republike Srbije, a posebno AP Vojvodine.

„To je zapravo prilika da veoma dobre odnose Srbije i Mađarske unapredimo u praktičnom smislu, da poslovni ljudi razgovaraju i da, kao što smo danas i zaključili, realizuju odgovarajuća zajednička ulaganja i u Mađarskoj i u Srbiji. Već imamo naznake za buduće potencijalne ugovore. Naša ideja je da promovišemo naše kompanije, kompanije iz Srbije, posebno iz Vojvodine, koje mogu naći prostor za svoja ulaganja na tržištu Mađarske“, naglasio je Mirović.

Dodao je da ono što ohrabruje jeste interesovanje i angažovanje Ambasade RS u Mađarskoj, PKV i TOV, kao i da ovakvi skupovi treba da unaprede poslovne odnose i time unaprede celokupnu privredu naše zemlje. Otvorivši Forum, Mirović je rekao da je važna i činjenica da se Srbija nalazi na putu ulaska u Evropsku uniju i da je nedvosmislena i prijateljska podrška Mađarske u tom procesu. Dodao je da je i za Vladu RS, kao i za Pokrajinsku vladu, ekonomski razvoj prioritet svih prioriteta.

„Ukupna vrednost robne razmene između Mađarske i Vojvodine u 2016. godini dostigla je 488 miliona dolara, što je za 6,1 odsto više nego godinu dana ranije. U okviru toga, dominirao je izvoz vojvođanskih roba u Mađarsku. Njegova vrednost premašila je 275 miliona dolara i za preko 25 odsto je veća od vrednosti izvoza iz 2015. To je, uzgred, bio i najbolji izvozni rezultat vojvođanske privrede na relaciji sa privredom Mađarske u poslednjoj deceniji“, rekao je Mirović.

U svom obraćanju privrednicima, predsednik Mirović istakao je da je prvi put u poslednjih deset godina, Vojvodina ostvarila spoljnotrgovinski suficit u iznosu od preko 62 miliona dolara. Dodao je da je za prvih sedam meseci ove godine, vrednost robne razmene premašila 325 miliona dolara, što je za 21,5 odsto više nego u istom periodu 2016. godine.

„Realno je očekivati da ukupna vrednost ovogodišnje robne razmene privreda Vojvodine i Mađarske premaši prošlogodišnji nivo, i prvi put u poslednjih 27 godina, bude veći od pola milijarde dolara“, istakao je Mirović.

Predsednik PKV Boško Vučurević u svom obraćanju rekao je da je Srpsko-mađarski poslovno-turistički forum u Budimpešti odraz zainteresovanosti mađarske i srpske privrede za saradnju, a time i za pospešivanje ekonomskog razvoja regiona.

Osvrnuo i na turističke potencijale Vojvodine rekavši da je na stranim tržištima, Pokrajina prepoznata kao značajna turistička destinacija s obzirom na bogatstvo, raznovrsnost i atraktivnost turističke ponude.

Direktorica TOV Nataša Pavlović predstavila je sutrašnji promotivni događaj pod nazivom „Dani Vojvodine u Budimpešti“, gde će se od 10 časova građanima predstaviti gastronomska, vinska, kulturna i ostali oblici turističke ponude iz Vojvodine.

Privrednike i prisutne goste pozdravio je ambasador RS u Mađarskoj Nj.E. Rade Drobac koji je istakao da je današnji Forum najveći događaj ovakvog karaktera koji je organizovan u Ambasadi RS u Budimpešti. U plenarnom delu Foruma, obratili su se i generalni konzul Mađarske u Subotici Janoš Babić, predsednik Mađarsko-srpskog poslovnog saveta Laslo Volf, izvršni direktor Mađarsko-srpske trgovinske i industrijske komore Mikloš Jojart. U delegaciji vojvođanskih privrednika, zajedno sa predsednikom Mirovićem, bio je i potpredsednik Pokrajinske vlade Đorđe Milićević. Ispred Mađarsko-srpskog poslovnog saveta, prisustvovao je i izvršni potpredsednik Imre Varga.

Na Forumu su mađarskim privrednicima, predstavljeni privredni i turistički potencijali AP Vojvodine, nakon čega su usledili bilateralni susreti privrednika na temu povezivanja i uspostavljanja poslovne saradnje između subjekata sa teritorije Mađarske i AP Vojvodine, koji bi dodatno ekonomski osnažili region.

Izvor: Brif.rs

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.