Milošević: Primadona Vera Kovač Vitkai sopran melodramskog intenziteta

0
Foto: Pokrajinska Vlada

„Muzika je molitva! Stvoritelj je ljudima poklonio muziku kako bi se mogli moliti bez reči. Ona je neophodna životu kao vazduh, a ljudski glas je najlepši instrument na svetu“, rekla je sinoć pokrajinski sekretar za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama Dragana Milošević, citirajući deo iz monografije primadone opere Srpskog narodnog pozorišta Vere Kovač Vitkai „Od snova do ostvarenja ‒ Umetnost pevanja“, koja je održana u Gradskoj kući u Novom Sadu.

Foto: Pokrajinska Vlada

Kako je sekretar Milošević istakla, čestitajući primadoni na izuzetnom profesionalnom uspehu koji je ostvarila u pola veka neprestanog i predanog rada, neki muzički kritičari pisali su da je Vera Kovač Vitkai sopran melodramskog intenziteta i postojanosti, mekog tembra ujednačenog u celom opsetu, kao i da se posebno ističe njen prekrasni pijano pučinijevskog lirskog senzibiliteta.

„Elementarno snagom svoje ličnosti“, posebno je naglasila sekretar Milošević, stvaralačkom energijom, dodala je ona, ali intelektualnom odvažnošću i hrabrošću izborila se da bude nosilac vodećih sopranskih uloga u matičnoj kući, da bi svojim uspešnim kreacijama prokrčila sebi put u elitu najuspešnijih jugoslovenskih umetnika internacionalne klase.

Po rečima sekretara Dragane Milošević, Vera Kovač Vitkai je umetnica neverovatne životne i umetničke energije i kao takva, smatra Milošević, je doprinela afirmaciji srpskog, mađarskog, umetničkog i tradicionalnog muzičkog stvaralaštva, koja je doprinela popularizaciji i pozorišne i operske i klasične muzike u Srbiji.

O umetničkom stavaralaštvu velike primadone Vere Kovač Vitkai govorila je muzikolog Marija Adamov, dok je o njenom profesionalnom izboru, nagradama, nastupima i karijeri uopšte pričao muzički kritičar Oskar Pandi.

Promociju dvojezične monografije „Od snova do ostvarenja ‒ Umetnost pevanja“ organizovao je u okviru obeležavnja svog Dana, Pozorišni muzej Vojvodine. Kapitalno umetničko izdanje objavljeno je na srpskom i mađarskom jeziku, gde je na osnovu sveobuhvatne građe, brižljivo, sistematično i hronološki sabrao i dokumentovao Verin suprug, Laslo Vitkai.

U muzičkom delu programa učestvovali su soprani, Danijela Jovanović i Agota Vitkai Kučera, tenori Aleksandar Saša Petrović i Goran Strgar, violinisti Florijan i Andrej Balaž i David Klem i Luka Petrović kao klavirski saradnici, navodi se u saopštenju.

Izvor: Pokrajinska Vlada

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.