Milošević: Kultura i jezik su oslonci očuvanja svih identiteta u Vojvodini

0
Foto: Pokrajinska Vlada

Pokrajinski sekretar za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama Dragana Milošević obratila se danas u Skupštini Vojvodine učesnicima dvodnevne Međunarodne konferencije “Jezik – kultura – identitet“, u organizaciji Pokrajinskog zaštitnika građana.

Naglasivši da naziv konferencije čine međusobno neraskidivo vezane reči, Miloševićeva je objasnila da su jezik i kultura glavne tačke oslonca identiteta svake od nacionalnih zajednica, koje žive u Vojvodini.

„Otuda je i njihovo očuvanje i negovanje ključni uslov da se ti identiteti ne samo očuvaju, nego i razvijaju“, dodala je ona.

To je, prema njenim rečima, jedan od najvažnijih prioriteta Pokrajinske vlade i Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama.

„Zato smo mi osnivači niza institucija od izuzetnog značaja za kulturu srpskog, ali ne samo srpskog naroda, kojima obezbeđujemo stabilno i održivo
funkcionisanje. Tu su, uz ostalo, Srpsko narodno pozorište, Muzej i Arhiv Vojvodine, Muzej savremene umetnosti, Zavod za kulturu Vojvodine… Tu je, međutim, i pet zavoda za kulturu nacionalnih manjina – mađarske, slovačke, rumunske, rusinske i hrvatske“, rekla je Miloševićeva.

Istakavši da veruje da će se, u vremenu koje dolazi, stvoriti uslovi da slične zavode dobiju i druge manjine, ona je podvukla da je reč o kulturnim ustanovama, kakvih ima malo gde u svetu.

„Pored institucionalne, veoma je važna i podrška vezana za projektno sufinansiranje u kulturi. U okviru nje smo u 2017. podržali više od 800 festivala, smotri i manifestacija, kulturno – umetničkih društava, gradskih i opštinskih biblioteka i izdavačkih i drugih poduhvata, od čega oko 270 na jezicima praktično svih manjina, koje žive u našoj pokrajini“.

Kada je reč o jeziku, kao takođe ključnom elementu za očuvanje identiteta, ona je istakla izuzetan značaj javnog informisanja na maternjim jezicima i podsetila da Pokrajinski sekretarijat kontinuirano sufinansira izlaženje 22 dnevna, nedeljna, mesečna omladinska i dečije listove na osam manjinskih jezika čiji osnivači su nacionalni saveti nacionalnih manjina.

„Uz to, u okviru konkursnog sufinansiranja prošle godine smo podržali 65 projekata medija čiji osnivači su privatna lica ili organizacije civilnog sektora, na doslovce svim manjinskim jezicima, kojima se govori u Vojvodini. Istovremeno, podržali smo i 120 medijskih projekata na srpskom jeziku“.

Svemu, kako je naglasila, treba dodati i RTV koji, pored programa na srpskom, program proizvodi i emituje i na 15 manjinskih jezika, od čega za deset ima posebne redakcije i po tome je jedinstvena u evropskim okvirima.

„Sve to je, zapravo, naš odgovor na izazove očuvanja kulture i jezika, a time i identiteta koji čine raskošan spektar vojvođanskih različitosti na koji smo, verujem, svi zajedno ponosni“, zaključila je Miloševićeva.

Pozdravne reči učesnicima konferencije uputili su i potpredsednica Skupštine AP Vojvodine Snežana Sedlar i pokrajinski zaštitnik građana dr Zoran Pavlović. U njenom radu učestvuju eminentni stručnjaci iz Srbije i više evropskih zemalja, kao i predstavnici srpske manjine u Mađarskoj, Rumuniji i Hrvatskoj, navodi se u saopštenju.

Izvor: Pokrajinska Vlada

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.