Mihajlovićeva: Za razvoj Dunava 66,5 miliona evra, raste obim rečnog transporta

0

Planirana ulaganja u razvoj rečnog transporta i zaštitu prirodnih karakteristika Dunava od ukupno 66,5 miliona evra najveća su u poslednjih nekoliko decenija i omogućiće da Srbija da iskoristi jedan od svojih najvećih prirodnih i privrednih resursa, izjavila je potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, prof. dr Zorana Mihajlović, povodom Međunarodnog dana Dunava.

Mihajlovićeva kaže da je Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, uz pomoć Evropske unije, obezbedilo značajna sredstva za razvoj plovidbe Dunavom, što će omogućiti rast obima rečnog transporta, kao i povećanje investicija.

“U septembru će početi izvođenje radova u okviru projekta otklanjanja šest kritičnih sektora na Dunavu od Beograda do Bačke Palanke, kao i uvođenje elektronskog sistema obeležavanja plovnog puta Dunava. Ukupna vrednost ova dva projekta je 18 miliona evra i finansiraju se iz programa IPA 2013”, kaže Mihajlovićeva.

Pored toga, na predlog Ministarstva Evropska komisija odobrila je finansiranje modernizacije brodske prevodnice HE “Đerdap 1” koji će se realizovati u periodu 2018-2020, što će biti prva velika rekonstrukcija tog objekta posle 40 godina. Ukupna vrednost ovog projekta je 28,5 miliona evra, od kojih EU finansira 40 odsto radova, odnosno 11,5 miliona evra, dok će preostalih 60 odsto ili 17 miliona evra biti obezbeđeno iz budžeta.

U toku je, takođe, tender za projektovanje Luke Smederevo čija je izgradnja planirana u periodu 2018-2020, a koja treba da omogući ubrzani razvoj Podunavskog i Braničevskog okruga i omogući svim firmama jeftiniji transport robe.

“Ministarstvo je iniciralo i realizaciju projekta vađenja potonule nemačke flote iz Drugog svetskog rata, koji realizujemo u saradnji sa Vladom Nemačke i Programom za razvoj UN (UNDP). Vrednost ovog projekta je 20 miliona evra i podrazumeva vađenje 23 potopljena broda koji utiču na bezbednost plovidbe na sektoru Dunava nizvodno od HE Đerdap 2”, kaže Mihajlovićeva.

Potpredsednica Vlade naglašava da Srbija poštuje sve međunarodne obaveze koje se tiču očuvanja prirodnih karakteristika Dunava i istovremeno radi na promociji turističkih potencijala ove najduže evropske reke, zbog čega je tokom 2017. proglašeno pet novih lučkih područja za međunarodna putnička pristaništa i to u Kladovu, Sremskim Karlovcima, Smederevu, Donjem Milanovcu i Zemunu.

“Pored razvoja kruzing industrije na Dunavu, značajni rezultati postignuti su i prevozu robe, gde beležimo rast rečnog prevoza robe kroz Srbiju sa 8,5 miliona tona robe u 2015, na više od 10 miliona tona robe u 2016”, navela je Mihajlovićeva.

Međunarodni dan Dunava obeležen je prvi put širom Evrope 2004. godine, a Srbija je zajedno sa još 13 evropskih zemalja članica Međunarodne komisije za zaštitu reke Dunav i potpisnica Međunarodne konvenciju o saradnji na zaštiti i održivom korišćenju Dunava. Od 2014. godine do juna 2017. godine, Srbija je predsedavala Dunavskom komisijom, sa sedištem u Budimpešti, koja koordinira aktivnostima na obezbeđivanju slobodne plovidbe Dunavom, uključujući bezbednost plovidbe, razvoj rečne infrastrukture, luka, unapređenje brodske flote i konkurentnosti brodarskih kompanija.

Izvor: mgsi.gov.rs

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.