Mihajlovićeva: Radimo zajedno na povezivanju srpske železnice sa lukama u Grčkoj

0
Foto: mgsi.gov.rs

Srbija i Grčka intenziviraće saradnju u svim oblastima infrastrukture i saobraćaja, a prioritet će biti modernizacija železničke veze koja spaja Srbiju sa lukama u Grčkoj, dogovoreno je danas na sastanku potpredsednice Vlade Srbije i ministarke građevinarstva, saobraćaj i infrastrukture, prof. dr Zorane Mihajlović, i ministra infrastrukture, transporta i mreža Grčke, Hristosa Spircisa.

Mihajlovićeva je novinarima pre početka sastanka rekla da je strateški interes Srbije završetak izgradnje drumskog Koridora 10 i modernizacija železničkog Koridora 10, koji su uslov boljeg povezivanja sa Grčkom. “Drumski Koridor 10 je skoro završen, što znači da nema prepreka za dobru povezanost i dalji porast broja vozila koja prolaze kroz Srbiju. Kritična tačka budućeg razvoja je železnički saobraćaj, gde paralelnim pravcima roba trenutno putuje 10 do 15 sati kraće. Zato je glavni zadatak da naš železnički Koridor 10 što pre modernizujemo, kako bismo mogli da budemo konkurentni i koristimo prednosti našeg položaja glavne tranzitne zemlje u regionu”, rekla je Mihajlovićeva.

Ona je rekla da bi radovi na modernizaciji pruge Beograd-Budimpešta trebalo da počnu u vreme predstojećeg Samita šefova vlada Kine i 16 zemalja centralne i istočne Evrope, koji je planiran za 24. novembar, kao i da su južno od Beograda već modernizovane tri deonice železničkog Koridora 10.

„Naš strateški interes je da se radi i modernizacija pruge ka Nišu i već pregovaramo sa zainteresovanim partnerima – ruskim RŽD-om i kineskom stranom – za više od 100 kilometara pruge, za šta je već urađena projektna dokumentacija”, rekla je Mihajlovićeva. Ona je dodala da bolje povezivanje u železničkom saobraćaju ne znači samo elektrifikaciju i izgradnju dvokolosečnih pruga, nego paralelno sa tim uklanjanje nefizičkih barijera, zbog kojih roba dugo čeka na graničnim prelazima.

Ministar Spircis rekao je da će bolje infrastrukturno povezivanje  Srbije i Grčke doprineti boljoj povezanosti unutar centralnog Balkana, kao i povezivanju Grčke sa centralnom Evropom. “Sigurno je da saradnja dve zemlje u oblasti infrastrukture može biti mnogo bolja jer je reč o dve zemlje koje su geografski blizu, sa sličnim mentalitetom, a naš prioritet je, pre svega, modernizacija železničkog saobraćaja, odnosno bolja veza srpskih pruga sa lukama u Grčkoj”, rekao je Spircis.

Na sastanku je razgovarano o saradnji dve zemlje u oblasti vazdušnog saobraćaja, sprovođenju sporazuma u oblasti drumskog prevoza robe i putnika, kao i o radu grčkih kompanija koje realizuju infrastrukturne projekte u Srbiji. Dogovoreno je da se sastanci između dva ministarstva na političkom nivou održavaju svaka dva meseca, kao i da se formira više radnih grupa, koje će raditi na unapređenju saradnje u različitim oblastima saobraćaja i infrastrukture.

Zadatak radnih grupa, između ostalog, biće zajednički rad na izradi programa modernizacije železničke veze između Srbije i Grčke, povezivanje institucija i regulatornih tela u oblasti saobraćaja, kao i podrška u uspostavljanju bliže saradnje građevinskih preduzeća Srbije i Grčke.

Izvor: mgsi.gov.rs

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.