Mihajlovićeva: Oko sedam miliona evra za unapređenje položaja Roma i Romkinja

0

Potpredsednica Vlade Srbije, prof. dr Zorana Mihajlović, predsedavala je danas prvom sednicom Koordinacionog tela za Rome koja je održana u Vladi Srbije, na kojoj su definisani naredni koraci kako bi se unapredio položaj Roma i Romkinja u Srbiji.

Mihajlovićeva je rekla da će se uskoro na sednici Vlade naći i Akcioni plan za 2017. i 2018. godinu, u okviru kojeg je planirano gotovo sedam miliona evra za konkretne aktivnosti kojima je cilj bolji položaj romske populacije u Srbiji.

Oko 70 odsto tog novca biće obezbeđeno iz budžeta Republike Srbije, a ostalih 30 odsto iz pretpristupnih fondova EU.

Potpredsednica Mihajlović je istakla da su problemi romske populacije za Vladu veoma važni, što dokazuje i formiranje Koordinacionog tela za praćenje realizacije Strategije za socijalno uključivanje Roma i Romkinja u RS (2016-2025), a koje čini sedam ministara, zatim šefica pregovaračkog tima Srbije sa EU Tanja Miščević, direktorka Kancelarije za ljudska i manjinska prava Suzana Paunović, predstavnici Ujedinjenih nacija, EU, romskih udruženja, itd.

Prisutni su obavestili Mihajlovićevu o tome šta je do sada urađeno u okviru programa za Rome u različitim oblastima – podsticanje zapošljavanja, socijalna inkluzija, zdravstvo, obrazovanje…

Tanja Miščević je na sastanku navela da to što Koordinacionim telom za Rome predsedava potpredsednica Vlade govori da postoji politička podrška da se položaj ove manjinske zajednice u Srbiji popravi.

Suzana Paunović je zahvalila predsedavajućoj što je sazvala sastanak ovog tela i predložila da ubuduće i svi njegovi članovi budu upućeni i u izveštaje koje Kancelarija za ljudska prava dostavlja Evropskoj komisiji.

Na sastanku je dogovoreno i da svi izveštaji koje članovi tela budu razmenjivali budu trojezični – na srpskom, romskom i engleskom jeziku.

Izvor: mgsi.gov.rs

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.