Mihajlovićeva: Nema kritičnih tačaka u aranžmanu sa MMF-om, Železnica primer efikasne reforme

0

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, prof. dr Zorana Mihajlović, razgovarala je danas sa misijom Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) koju predvodi šef misije Džejms Ruf, o reformama putnog  i železničkog sektora, realizaciji infrastrukturnih projekata i reformi katastra.

Mihajlovićeva je posle sastanka novinarima rekla da je u razgovoru sa misijom MMF-a, u okviru sedme revizije aranžmana sa tom institucijom, konstatovano da ni u jednoj oblasti iz njenog resora ne postoji kritična tačka niti problem, što je bilo ocenjeno i prilikom prethodne revizije.

“Železnica je primer kako može da se efikasno sprovodi reforma u javnim i državnim preduzećima. Reforma ne podrazumeva samo smanjenje broja zaposlenih, već se pre svega bavimo povećanjem efikasnosti, imajući u vidu da je vrednost projekata na železnici oko četiri milijarde evra, uključujući i modernizaciju pruge Beograd-Budimpešta”, rekla je Mihajlovićeva.

Ona je naglasila i da više nema deonice na Koridoru 10 na kojoj radovi nisu ubrzani. “Na pojedinima se radovi izvode i noću, i te deonice planiram da obiđem zajedno sa predstavnicima međunarodnih finansijskih institucija”, navela je potpredsednica Vlade.

Mihajlovićeva je rekla da je bilo reči i o reformisanju JP “Putevi Srbije”, rekavši da je taj proces jednako važan kao i reforma železnice i da su posle 20 godina raspisani tenderi za preduzeća koja se bave održavanjem puteva.

Prema njenim rečima, misija MMF-a naročito je bila zainteresovana za napredak u oblasti izdavanja građevinskih dozvola i dalje unapređenje poslovnog ambijenta, kroz sprovođenje reformi koje se prate u okviru Duing biznis liste Svetske banke.

“Očekujemo da se u julu u parlamentu nađe zakon o upisima u katastar, koji će uvesti e-šalter u sve postupke upisa imovine. Donošenjem ovog zakona skratiće se vreme upisa imovine u katastar sa sadašnjih 15 na tri dana, a u postupak će biti uključeni i javni beležnici i Poreska uprava, čime će ceo proces biti znatno efikasniji”, objasnila je Mihajlovićeva.

Ona je naglasila da će reforma katastra omogućiti dodatno napredovanje Srbije na Duing biznis listi Svetske banke, na kojoj je Srbija prošle godine bila među prvih 10 zemalja reformatora, a u prethodne dve godine je “preskočila” 150 zemalja po kriterijumu izdavanja građevinskih dozvola.

“Kad je reč o Duing biznis listi, u razgovoru s misijom MMF-a dotakli smo se i pitanja reformi u sudstvu, gde je za poboljšanje rejtinga važno i povećanje efikasnosti donošenja sudskih presuda, čime će se Radna grupa za unapređenje rejtinga na ovoj listi, u kojoj je i ministarka pravde, takođe baviti”, dodala je Mihajlovićeva.

Izvor: mgsi.gov.rs

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.