Mihajlović: Ulaganje u infrastrukturu devet milijardi evra

0

Potpredsednica Vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, prof. dr Zorana Mihajlović, izjavila je danas na Kopaoniku da je vrednost aktuelnih infrastrukturnih projekata skoro devet milijardi evra, što pokazuje da u Srbiji imamo pravi infrastrukturni bum.

“Vrednost investicija koje su bile ugovorene pre ove vlade je 4,3 milijarde evra, a vrednost investicija koje su od tada zaključene ili se sada zaključuju je još toliko. U narednih nekoliko godina Srbija treba da bude premrežena koridorima”, poručila je Mihajlovićeva otvarajući drugi dan Biznis foruma na Kopaoniku.

Ona je najavila da će do kraja godine, eventualno do početka 2018, biti završen drumski Koridor 10, a već do kraja godine 103 kilometra puta na Koridoru 11, od Obrenovca do Preljine. “Imaćemo i auto-put  mira Niš–Merdare–Priština, dug 77 km, i do kraja godine biće završena projektna dokumentacija”, navela je Mihajlovićeva. Ona je istakla da se u celoj zemlji radi i rehabilitacija putne mreže iz kredita EIB, EBRD i SB, koji zajedno sa učešćem Srbije ukupno vredi 400 miliona evra.

„Povezujemo se sa regionom, posla u Srbiji ima dovoljno,  nijednom izvođaču se ne duguje nijedan dinar iz budžeta”, naglasila je Mihajlovićeva.

Ona je rekla da postoje razne infrastukturne barijere u povezivanju sa regionom. Na primer, u železničkom kargo saobraćaju na granici se čeka od četiri do 12 sati. “Koridor 10 treba da postane glavni u odnosu na Koridor 4 u tranzitnom saobraćaju“, naglasila je Mihajlovićeva.

Ona je dodala da će Srbija sa Makedonijom imati zajednički prelaz za žezeznicu, kao i sa BiH na mostuLjubovija–Bratunac. Mihajlovićeva je rekla da će se graditi i auto-put Beograd–Sarajevo i da će biti nastavljen Koridor 11 do Boljara na granici sa Crnom Gorom.

“Pripremili smo i posebnu metodologiju upravljanja projektima koju ćemo usvojiti u narednih mesec dana”, dodala je ona, ističući da će realizacija svih tih projekata biti ubrzana.

Ona je rekla da će i pruga Beograd–Budimpešta biti modernizovana, kao i pruga Niš-Dimitrovgrad, te da se prvi put posle 40 godina rekonstruiše barska pruga.

Ona je istakla da je duž Koridora 10 otvoreno 55 novih fabrika i pogona, ističući da to nije samo zbog tranzitnog položaja ove saobraćajnice, nego i zbog poboljšanih uslova poslovanja.

“Građevinske dozvole se danas u Srbiji izdaju za šest dana u proseku, a pre četiri godine na njih se čekalo u proseku nekoliko meseci, a u nekim slučajevima i po nekoliko godina”, rekla je Mihajlovićeva, i dodala da je broj građevinskih dozvola u 2016. u odnosu na 2012. godinu povećan za 60 odsto.

Ona je dodala da je cilj Vlade, prema akcionom planu, da Srbija do 2020. godine bude u prvih 15 na Duing biznis listi Svetske banke, za šta je od velikog značaja reforma katastra. Prema njenim rečima, zajedno sa zakonima o planiranju i izgradnji, ozakonjenju i konverziji, ova reforma doprineće da se uredi i podstakne rast tržišta nekretnina.

“Na naše iznenađenje, procene su bile da u Srbiji imamo 1,2 miliona nelegalno izgrađenih objekata, a sada već znamo da ih imamo 1,8 miliona, a još nemamo kompletne podatke“, rekla je Mihajlovićeva, i najavila da će Ministarstvo za nekoliko dana objaviti zvanične podatke o broju nelegalnih objekata.

„Želimo da se tačno zna šta je legalno, a šta nelegalno, da uredimo zemljišnu administraciju i da pospešimo tržište nekretnina u Srbiji“, naglasila je ona.

Govoreći o reformisanju javnih preduzeća, Mihajlovićeva je rekla da ove godine počinje još jedna reforma, putarske privrede, koja mora da se podigne na noge jer država ne može više da pravi anekse na ugovore iz 1992. godine. “Hoćemo modernu putnu privredu”, naglasila je Mihajlovićeva.

Izvor: mgsi.gov.rs

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.