Mihajlović: Podrška ženama da usklade materinstvo i posao

0

Dugoročni prioritet Vlade je unapređenje položaja žena, a u narednom periodu težište će biti stavljeno na podršku ženama kako bi uskladile materinstvo i posao poručila je danas Zorana Mihajlović potpredsednik Vlade Republike Srbije i predsednik Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost.

“Zaposlenim ženama koje žele da se ostvare kao majke potrebna dodatna podrška i zaštita, i podvukla da će Vlada raditi na tom planu kako bi Srbija postala društvo u kojem materinstvo i posao nisu suprotstavljeni ciljevi, već usklađeni, po uzoru na razvijene evropske zemlje” istakla je Mihajlović.

“Kako su neki pre nas brinuli o ženama, mogli smo da vidimo na primeru trudnica i porodilja, prema kojima je prethodna gradska vlast ostavila dug od gotovo 390 miliona dinara, a koji je aktuelna gradska vlast izmirila i danas više isplate ne kasne ni dan”, navela je ona.

Za razliku od onih koji se sete žena samo u kampanji, kako je dodala, Vlada Srbije se tim pitanjem bavi svakodnevno, a najviše pažnje posvećuje ženama koje su najranjivije, kao što su trudnice, porodilje ili žene žrtve porodičnog nasilja.

Mihajlović je ocenila da ako želimo da imamo više žena preduzetnica i onih koje rade i doprinose društvu, onda moramo omogućiti i ženama koje nisu u radnom odnosu, već rade po ugovoru ili su vlasnice radnje ili gazdinstva, da imaju pravo na sve naknade po osnovu rođenja i nege deteta, kao i žene koje su stalno zaposlene.

Ona je objasnila da je to pitanje rešeno izmenama Zakona o finansijskoj podršci porodici, koje stupaju na snagu 1. jula, dodajući da će na taj način ženama biti omogućeno da ne odlažu odluku o materinstvu zbog straha da će ostati bez prihoda, niti će morati da zbog obaveza u vezi s negom deteta prekidaju posao kojim se bave, već će same odlučivati o usklađivanju rada i porodičnih obaveza.

Mihajlović je napomenula i da će se razgovarati sa svim kompanijama koje mogu da obezbede uslove da se deca čuvaju u preduzećima gde žene rade, da im to i omoguće, kako zbog obaveza u vezi sa čuvanjem deteta ne bi prekidale posao, navedeno je u saopštenju.

Izvor: Vlada Srbije

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.