”Međunarodnih dana energetike i investicija” u Novom Sadu

0

Potpredsednik Pokrajinske vlade Đorđe Milićević otvorio je danas šeste po redu Međunarodne dane energetike i investicija. Ta manifestacija održava se 2. i 3. marta na Novosadskom sajmu, u organizaciji Pokrajinskog sekretarijata za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj i kompanija Centralnoevropski forum za razvoj (CEDEF) i Novosadski sajam.

Potpredsednik Milićević je naglasio da Pokrajinska vlada u svom radu posebnu pažnju posvećuje oblasti energetike, obnovljivih izvora energije i energetske efikasnosti.

“U budzetu za 2017. godinu u tu svrhu planirali smo da bespovratno sufinansiramo projekte iz obnovljivih izvora energije i energetske efikasnosti, u iznosu od 175 miliona dinara”, kazao je potpredsednik Milićević.

Kako je potpredsednik Milićević naveo, dodatno će iz Uprave za kapitalna ulaganja, za podizanje energetske efikasnosti u javnim ustanovama, školama, bolnicama i ustanovama socijalnog staranja, bespovratno biti opredeljeno 90 miliona dinara.

“Verujemo da ćemo ovim ulaganjima uspeti da ostvarimo ozbiljne uštede po lokalne budzete, pokrajinski i republički budzet”, kazao je Milićević, naglasivši da veruje da će se, uz podršku Vlade Srbije i u saradnji sa lokalnim samoupravama, kroz sinergiju, ostvariti bolji rezultati u ovoj oblasti, te da će se iz godine u godinu za obnovljive izvore energije i energetsku efikasnost opredeljivati sve više sredstava.

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić naglasio je da Vlada Srbije poklanja izuzetnu pažnju energetskim projektima i energetskoj efikasnosti.
On je naveo da se u Srbiji prvi put, posle gotovo tri decenije grade veliki energetski objekti.

“U ovom trenutku, u različitim fazama širom Srbije, a najviše na teritoriji Vojvodine, realizuju se projekti za izgradnju objekata oko 500 megavata iz energije vetra, od kojih će prvi na mreži biti već krajem 2018. godine”, rekao je Antić i dodao da Vojvodina nema veliku proizvodnju električne energije, te da će ti vetroparkovi biti prvi ozbiljni energetski objekti te vrste u Srbiji.

Pokrajinski sekretar za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj Nenad Grbić naglasio da će Pokrajinska vlada i resorni pokrajinski sekretarijat i ubuduće podržavati programe i projekte koji idu ka tome da se što više fosilnih goriva zameni obnovljivim izvorima energije, odnosno sve projekte koji će doprineti tome da se rastereti kako pokrajinski budzet, tako i budzeti javnih ustanova i lokalnih samouprava.

Na šestim Danima energetike i investicija zastupljene su sve aktuelne teme iz oblasti energetske efikasnosti, obnovljivih izvora energije, građevinarstva i zaštite životne sredine. Manifestacija se održava uoči Svetskog dana energetske efikasnosti koji se obeležava 5. marta.

Izvor: Vlada Vojvodine

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.