Međunarodna konferencija „Žene u ruralnim područjima i prekogranična saradnja“

0

U Skupštini AP Vojvodine danas je održana Međunarodna konferencija „Žene u ruralnim područjima i prekogranična saradnja“, posvećena osnaživanju žena u ruralnim područjima i mogućnostima njihovog aktivnijeg učešća u projektima prekogranične saradnje u ovoj oblasti.

Otvarajući ovu konferenciju, u organizaciji Inicijative mladih lidera (AEBR), predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor istakao je značaj ovog skupa jer je, kako je rekao, posvećen problemu koji je i važan, i izražen.
„Ova konferencija dotiče tri teme. Jedna je vezana za problematiku ruralnih sredina, druga je vezana za poziciju žena u ruralnim sredinama, a treća za prekograničnu saradnju. Sve tri teme su usko povezane i veoma je važno da se stavi u fokus generisanje projekata koji će sredstvima prekogranične saradnje pokušati da pomognu ženama u ruralnim sredinama”, rekao je Pastor. On je dodao da ruralni prostori predstavljaju značajan deo naše sredine i potrebno je ka njima usmeriti dodatnu energiju, znanje i sredstva.
“U ruralnim sredinama uslovi su teži nego u onim urbanim, a to se dodatno odnosi na život žena. Veoma je značajno podsticati razgovore na ovu temu, permanentno obnavljati i sprovoditi podsticajnu politiku u odnosu na ruralne sredine i žene u njima. Neophodno je da se oko ove teme okupi veliki broj ljudi i institucija i da svi zajedno pokušamo da stvari pomeramo unapred”, naglasio je Pastor.
Koordinatorka Ženske parlamentarne mreže u Skupštini APV Maja Sedlarević istakla je da poseban značaj ove konferencije predstavlja mogućnost informisanje o programima uključivanja žena iz ruralnih sredina i njihovih organizacija u projekte koji se finasiraju iz fondova Evropske unije, namenjnih prekogračnoj saradnji i ruralnom razvoju.
„Različite grupe žena su na ovaj ili onaj način ugrožene i diskriminisane, ali svakako one iz ruralnih područja najteže žive. Značajno je da one prepoznaju svoju šansu i mogućnosti koje im pružaju fondovi EU, prekogranična saradnja i povezivanje. Isto kao što smo se mi u okviru Ženske parlamentarne mreže okupile oko istog cilja i zajedno radimo na tome, tako i žene iz ruralnih područja udružene mogu mnogo više da urade nego pojedinačno“, istakla je Sedlarević.
Na otvaranju konferencije, prisutnima su se obratili i Ana Milenić, vođa programa za ljudska prava i pitanja rodne ravnopravnosti Delegacije Evropske unije u Srbiji i Sanda Šimić, pomoćnik direktora u Kancelariji za evropske integracije Vlade Republike Srbije.

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.