Lekarski pregledi za držanje i nošenje oružja

0
Foto: pixabay

Rešenjem Ministarstva zdravlja Republike Srbije, Dom zdravlja “Novi Sad” u okviru Službe za zdravstvenu zaštitu radnika od 13.04.2016. godine obavlja lekarske preglede za držanje i nošenje oružja.

Osvrćući se na tri godine uspešnog rada i, za to vreme, stečenog poverenja kod građana, želimo da još jednom podsetimo na značaj profesionalnog i posvećenog rada prilikom davanja lekarskog uverenja u ovoj vrlo delikatnoj oblasti.

Ocenjivanje zdravstvene sposobnosti za držanje i nošenje oružja je vrlo odgovoran posao, jer posledice mogu biti ugrožavanje života i bezbednosti svih građana, te je bitno da takav pristup imaju i drugi koji se tim poslom bave. Pregledi se moraju uraditi profesionalno, temeljno i u skladu sa Pravilnikom o utvrđivanju zdravstvene sposobnosti fizičkih lica za držanje i nošenje oružja (Službeni glasnik RS. br 25/2016 i 79/2016).

Odlukom Ministarstva zdravlja Republike Srbije, potvrđeno je da Dom zdravlja “Novi Sad” ispunjava uslove za obavljanje delatnosti medicine rada, odnosno da, pored specijaliste medicine rada ima i lekare specijaliste oftalmologije i psihijatrije (neuropsihijatrije) koji su neophodni deo lekarske komisije koja donosi konačnu odluku.

Pregledi se u Domu zdravlja „Novi Sad“ obavljaju brzo i efikasno i završe se u istom danu, nakon čega se daje Uverenje o zdravstvenoj sposobnosti za držanje i nošenje oružja. Važno je napomenuti da na lekarski pregled treba poneti izveštaj izabranog lekara o zdravstvenom stanju koje nije starije od 30 dana (tzv. Obrazac 1).

Pregled je kompleksan i započinje uzimanjem opštih podataka, lične anamneze (postojanje težih hroničnih oboljenja, operacija, povreda), podataka o sadašnjem zdravstvenom stanju i navikama (uzimanje alkohola i pušenje) i postojanju određenih bolesti u porodici. Za davanje navedenih podataka lice potpisuje izjavu da je dao tačne podatke, pod punom moralnom, materijalnom i krivičnom odgovornšću, te da je dao saglasnost za korišćenje njegove medicinske dokumentacije kod izabranog lekara i drugih zdravstvenih ustanova i da nije koristio, i ne koristi, psihoaktivne supstance (odnosno da će se podvrgnuti testiranju ako lekar bude zahtevao). Uzima se i podatak o vrsti oružja za koje se pregled obavlja: lično, lovačko i sportsko.

Lekarski pregled se sastoji od:

  • ispitivanje čula sluha i vestibularne funkcije (ortostatski i dinamostatski testovi)
  • pregled specijaliste oftalmologije: anamneza, spoljašnji pregled oka i pregled očnog dna, ispitivanje vidnih funkcija (oštrina vida na daljinu i blizinu, dubinski vid, vidno polje…)
  • pregled specijaliste neuropsihijatrije: anamneza, psihički status, pregled glave, vrata, kranijalnih živaca, kičmenog stuba, ekstremiteta, motorike, refleksa, senzibiliteta, govora, pisanja
  • pregled specijaliste medicine rada

Svi članovi komisije koji učestvuju u pregledima moraju biti upoznati sa bolestima i zdravstvenim stanjima koja predstavljaju kontraindikaciju za posedovanje oružja i strogo se pridržavati dobijenih podataka. Kada se obave svi pregledi, specijalista medicine rada tumači nalaze i daje zaključnu ocenu zdravstvene sposobnosti za držanje i nošenje oružja.

Kada se oceni da je lice zdravstveno sposobno, izdaje se Uverenje koje maksimalno važi 5 godina. Svaku ocenu zdravstvene sposobnosti potpisuje i direktor Doma zdravlja “Novi Sad”.

O oceni zdravstvene sposobnosti lekar obaveštava pregledanu osobu i najbližu jedinicu MUP-a. Ako je pregledano lice proglašeno nesposobnim, ponovni pregled je moguće uraditi tek nakon 6 meseci. Ako fizičko lice nije zadovoljno Uverenjem o zdravstvenoj sposobnosti za držanje i nošenje oružja, može se žaliti u roku od 15 dana drugostepenoj lekarskoj komisiji u Institutu za medicinu rada „Dr Dragomir Karajović“ u Beogradu.

Kada MUP donese rešenje o nošenju oružja, obaveštava i izabranog lekara kako bi i nadalje pratio zdravstveno stanje fizičkog lica. U slučaju promene zdravstvenog stanja, koje bi moglo da utiče na bezbedno rukovanje oružjem, izabrani lekar je dužan da o tome obavesti najbližu jedinicu MUP-a.

U Domu zdravlja „Novi Sad“ se od 2016. godine ukupno pregledalo 551 lice (u 2016. godini 188, u 2017. godini 206, a u 2018. godini 157 lica).

U 2016. godini približno su bili zastupljeni svi dobni uzrasti kod muškaraca, u 2017. godini dominirao je uzrast od 31 do 50 godina, da bi u 2018. godini najviše pregledanih bilo starosti preko 60 godina.

Uverenje za nošenje oružja dobilo je 518 lica (94%) i to: 368 lica (66,7%) dobilo je uverenje do 5 godina, a 150 lica (27,2 %) je dobilo uslovno uverenje (uz nošenje naočara i slušnog aparata).

Od ukupnog broja pregledanih, 11 lica (1,9%) nije dobilo dozvolu za nošenje oružja, a nezavršenih odluka je bilo 22 lica (3,9%).

Najviše se tražio pregled za lično oružje (309), lovačko (282) i sportsko (17).

Lekarsko uverenje za držanje i nošenje oružja, fizička lica mogu dobiti u Službi za zdravstvenu zaštitu radnika koja radi od 07:00 do 14.15 časova na Limanu IV, Bulevar cara Lazara br. 77, II sprat, a pregled se ne zakazuje.

Izvor: Dom zdravlja Novi Sad

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.