Kvalitetan rani razvoj deteta najvažnije ulaganje u budućnost

0
Foto: minrzs.gov.rs
Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u Vladi Republike Srbije Zoran Đorđević izjavio je danas da je jedan od uslova za unapređenje kvaliteta brige o deci, a naročito onoj koja žive pod nepovoljnim socio-ekonomskim okolnostima, obezbeđivanje minimalne finansijske sigurnosti porodice.
Đorđević, koji je učestvovao na konferenciji “Najvažnije ulaganje u budućnost zemlje – rani razvoj deteta”, istakao je da sistem socijalne zaštite to realizuje kroz novčana socijalna davanja, roditeljski dodatak, dečji dodatak i niz drugih mera i prava koje definiše Zakon o socijalnoj zaštiti i Zakon o finansijskoj podršci porodici sa decom.

Ministar je kao najznačajniju ulogu sistema socijalne zaštite naveo zaštitu prava deteta, odnosno staranje o najboljem interesu deteta.

U sistemu socijalne zaštite dugo su bile zastupljene mere koje su brigu za dete obezbeđivale pre svega kroz zaštitu deteta od porodice koja nije bila u mogućnosti da obezbedi njegov siguran razvoj, uključujući i meru izdvajanja deteta iz porodice, rekao je on.

Đorđević je podsetio na to da su prvi koraci u procesu reforme sistema socijalne zaštite u Srbiji doveli do značajnog smanjenja broja dece u rezidencijalnoj zaštiti, iznevši podatak da je 2000. godine na institucionalnom smeštaju bilo 3.554 dece, dok je 2016. godine bilo njih 763.

On je napomenuo da Zakon o socijalnoj zaštiti ograničava smeštaj dece ispod tri godine u ustanove socijalne zaštite, tako da danas u ustanovama boravi ukupno 29 mališana mlađih od tog uzrasta.

Ovakvom rezultatu doprineo je razvoj hraniteljstva u Srbiji, odnosno privremeni smeštaj deteta u drugu porodicu umesto u instituciju, onda kada život u biološkoj porodici nije moguć, naveo je Đorđević.

Srbija je danas jedna od zemalja sa najnižom stopom institucionalizacije u Evropi, naglasio je on, dodavši da reformski procesi u socijalnoj zaštiti danas još više pomeraju fokus sa restriktivnih mera ka merama podrške biološkoj porodici, tako da se čuva i neguje porodica za dete, a ne štiti se dete od porodice.

Razvoj usluga za podršku deci i porodici, pogotovo porodicama sa brojnim i složenim potrebama i problemima, jedan je od prioritetnih zadataka socijalne zaštite, podvukao je ministar.

On je naglasio da je proteklih godina, u partnerstvu sa Unicefom, razvijena usluga porodični saradnik, kao prva usluga intenzivne podrške porodicama kod nas, koja se pokazala posebno efikasnom u radu sa porodicama sa decom mlađeg uzrasta.

Đorđević je izrazio zahvalnost Unicefu kako na dosadašnjoj podršci u unapređenju sistema socijalne zaštite, tako i na ovoj posebnoj prilici za razmenu iskustava i učenje o značaju rane intervencije.

Prema njegovim rečima, podrška deci najmlađeg uzrasta podrazumeva sveobuhvatni pristup politikama i programima za decu i njihove roditelje, staratelje i okruženje u kojem žive.

Regionalni direktor Unicefa za Evropu i centralnu Aziju Afšan Kan istakla je da razvoj dece u najranijem detinjstvu predstavlja osnovu za celokupni ljudski razvoj, dodavši da je to prilika da se izgradi mozak dece koja će izgraditi našu zajedničku budućnost.

Kan je ukazala na to da će ono što sada radimo da bismo podstakli razvoj mozga i potencijal dece odrediti njihovu budućnost, ali i našu, uz napomenu da je Vlada Srbije stavila naglasak na ulaganje u ljudske resurse i da je učinjen veliki napredak.

Zaključci doneti na konferenciji doprineće tome da se formuliše Poziv na akciju za podršku razvoju dece u ranom detinjstvu, koji će Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Ministarstvo zdravlja i Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja u narednom periodu potpisati i tako usmeriti svoje koordinisano delovanje za dobrobit svakog deteta i porodica u Srbiji, navodi se u saopštenju Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Izvor: Vlada Srbije
Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.