Kineske pokrajine Ceđang i Đangsu zainteresovane za saradnju sa Vojvodinom

0
Foto: vojvodina.gov.rs

Potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za privredu i turizam, Ivan Đoković, boravio je protekle nedelje u poseti NR Kini, sa predstavnicima asocijacija kineskih privrednika u Republici Srbiji i AP Vojvodini i Asocijacije građana grada Lišui Pokrajine Džeđang u Republici Srbiji, gde su upriličeni susreti sa predstavnicima javnog, privatnog i civilnog sektora Pokrajine Džeđang, njenih gradova Handzou, Ningbo i Lišui sa okrugom Jinjun, kao i Pokrajine Đangsu i grada Nantong, kao i zasebne kinesku pokrajine – grada Šangaj.

Potpredsednik Đoković se prilikom posete gradu Handzou, glavnom gradu Pokrajine Džeđang, sastao sa viceguvernerkom Pokrajine Džeđang, Lijang Liming i direktorima odseka za privredu, turizam, spoljne poslove i međunarodnu saradnju, međusobno se upoznavši sa osobenostima pokrajina Džeđang i Vojvodina, a razgovarali su i o potencijalima Vojvodine za investicije privrednika ove kineske pokrajine.

U toku boravka u NR Kini, Đoković se sastao i sa gradonačelnicom Jinjun okruga, grada Lišui, Pokrajine Džeđang, Jibo Li, gradonačelnikom grada Lišui, Džu Čenom i generalnim sekretarom Komunističke partije u Pokrajini Džeđang, Li Veiningom. Organizovan je i susret sa rukovodstvom centralnog gradskog distrikta, Čongčuan distrikt grada Nantong, koje predstavlja staro gradsko jezgro.

U gradu Ningbo je razgovarao sa direktorom slobodne zone, odnosno direktorom Biroa za trgovinsku saradnju Administrativnog komiteta slobodne zone, utvrdivši da je sama luka Ningbo geostrateški i politički veoma značajna za Kinu, jer je smatraju početnom tačkom modernog ,,Puta svile“, što je i sam nekada predstavljao, tako da se skoro čitav spoljnotrgovinski promet Srbije i Kine obavlja preko ove luke. Potpredsednik je ovom prilikom obišao i Centar za trgovinu i veleprodaju uvezenih roba – ICTM, koji upravlja lanem od 40 maloprodajnih centara u NR Kini i koji koordinira sajamske manifestacije i stalne izložbene paviljone šesnaest zemalja centralne i istočne Evrope, za koje je formirana stalna postavka u okviru jedinstvenog paviljona sa centralnom pozicijom u Centru.

Takođe, u gradu Handzou posetio je Departman za trgovinu Pokrajine Džeđang, i sastao sa predstavnicima Centra za promociju međunarodnih investicija Pokrajine Džeđang, kao i sa sekretarom partije Federacije povratnika prekomorskih Kineza Pokrajine Džeđang, Čen Guorongom.

U pogledu obrazovnih ustanova Đoković je posetio Univerzitet Pokrajine Džeđang za poljoprivredu i šumarstvo u gradu Handzou gde se sastao sa rektorom prof. dr Jibin Jing. Ovaj Univerzitet broji šesnaest fakulteta sa oko 30.000 studenata, a značajno je da je pobratimljen sa Univerzitetom u Novom Sadu i nosilac je projekta Konfucijevog instituta na Filozofskom fakultetu. Ovom prilikom su se razmenila iskustva, kao i informacije o mogućnostima produbljivanja saradnje sa Poljoprivrednim fakultetom u Novom Sadu, sa kojim se već razmatra i realizuje nekoliko konkretnih projekata. Pored toga, Đoković je bio počasni gost i Škole za učenje stranih jezika Lian du distrikta Lian du ove pokrajine, jedne od najvećih privatnih obrazovnih ustanova.

U toku posete, realizovan je i sastanak potpredsednika Đokovića sa potpredsednikom Kineske političke konsultativne narodne konferencije komiteta grada Nantong, Ma Ksiao Pingom, čiji se rezultati ogledaju u obostranoj spremnosti da se pruži podrška za proširenje saradnje dve pokrajine, počevši od gradskog nivoa.

Prilikom susreta sa zvaničnicima dve kineske pokrajine, potpredsednik Đoković ih je upoznao sa geografskim, demografskim i privrednim pojedinostima AP Vojvodine, i bio učesnik i počasni gost nekoliko međunarodnih konferencija, koje su okupile nekoliko hiljada ljudi, prevashodno iz diplomatsko-konzularnih predstavništava širom sveta.

Potpredsednik Đoković je upoznat sa činjenicom da 5.500 Kineza živi i radi na teritoriji Republike Srbije, od čega je 4.500 državljana kineske Pokrajine Džeđang, dok je od tog broja čak 4.000 iz grada Lišui. Pokrajina Džeđang je formalno treća najrazvijenija pokrajina u NR Kini, sa 56 miliona stanovnika i 800 milijardi dolara bruto društvenog proizvoda, a nezvanično jeste i najperspektivnija kineska pokrajina, dok je Pokrajina Đangsu jedna od vodećih u ekonomskom razvoju i jedna je od tri najrazvijenije pokrajine u Kini, pored pokrajina Guangdong i Džeđang.

Izvor: Brif.rs

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.