Karlovci: Nova energetska politika kao podsticaj lokalnom razvoju

0

Konferencija pod nazivom „Mreže dobre energije“, održana je danas u svečanoj sali Skupštine opštine u Sremskim Karlovacima, u Fondacije ,,RES“, Pokreta gorana Vojvodine i Beogradske otvorene škole, uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj.

Današnja konferencija je posvećena energetici na lokalnom nivou, implementaciji projekata u okviru ove oblasti, tehnološkim rešenjima, a u prisustvu predstavnika javnog, privatnog i civilnog sektora, kao i predstavnika lokalnih samouprava koje na efikasan način primenjuju nove metode upotrebe energenata.

Pirot, Šabac, Vršac, kao lokalne samouprave koje primenjuju oprobana rešenja, znanja i iskustva iz oblasti lokalne energetike, počev od saobraćaja, grejanja, sve o ulične rasvete i racionalne upotrebe energije u javnim zgradama, svoju polaznu tačku nalaze upravo u Mreži dobre energije, besplatnoj platformi koja ih povezuje sa partnerima iz korporativnog sektora.

Pokrajinski sekretar za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj Nenad Grbić, istakao je mogućnosti primene savremenih i dostupnih modaliteta u lokalnoj energetici, a u cilju definisanja namenskih finansijskih sredstava, od značaja za održiv lokalni razvoj i kvalitet lokalnih usluga. ,,Današnji događaj je bitan sa više aspekata. Pokrajinska vlada i Sekretarijat su prepoznali rad i značaj Pokreta gorana Vojvodine, sa svim njihovim aktivnostima u sferi energetske efikasnosti i energenata, jer zajedno sa Mrežom dobre energije pospešuju ostvarivanje energetskih ciljeva i dostizanje izazova koji su pred nama u smislu energetske efikasnosti. Pored toga, u okviru Sekretarijata imamo određene programe i podsticajne mere kojima upravo podržavamo aktivnosti i nevladinog sektora“, rekao je Grbić.

Grbić je naveo da su među najznačajnijim izazovima energetskog sektora svakako primena obnovljivih izvora energije, benefiti u vidu ostvarivanja direktiva Evropske unije od 27 odsto energenata iz obnovljivih izvora energije, bezbednija snabdevenost energentima, smanjenje zavisnosti od uvoza energenata, kao i zaštita životne sredine, smanjenjem emisije štetnih gasova. On je stava da je zajedničkim naporima moguće uspostaviti bolju horizontalnu i vertikalnu koordinaciju i komunikaciju između institucijama na republičkom, pokrajinskom i lokalnom nivou, sa ostalim zainteresovanim stranama u okviru energetskog sektora.

Civilni sektor smatra da bi lokalne samouprave prevashodno trebalo da prepoznaju sopstvene probleme i rangiraju ih, upravo usled činjenice da su potrebe lokalnih samouprava takve da premašuju raspoloživa namenska sredstva. Predlog je i da se efikasnije poveže civilni sa javnim sektorom, kako bi se u potpunosti iskoristili svi raspoloživi resursi, ljudski i materijalni, u cilju što bolje realizacije postavljenih ciljeva.

Predstavnici Šapca, Pirota i Vrbasa, potpisali su Deklaraciju o principima dobre energije čime je krunisana današnja konferencija posvećena energetskom sektoru.

Konferencija se organizuje i uz podršku Fondacije ,,Heinrich Böll“, Fonda ,,Rockefeller Brothers“, kao i programa podrške civilnom društvu u oblasti zaštite životne sredine ,,CSOnnect”, koji realizuje Regionalni centar za životnu sredinu, a finansira Švedska međunarodna agencija za razvoj i saradnju (SIDA).

 

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.